• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Januárban megnyílhat az új onkológiai központ

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Megérkeztek az Onkológiai Centrum legfontosabb berendezései a veszprémi kórházba.

4,27 milliárd forintból valósul meg a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban és a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetben „A Közép-dunántúli Regionális Onkológiai Centrum létrehozásáért és az egységes regionális onkológiai ellátó hálózat kialakításáért" elnevezésű európai uniós projekt. A fejlesztés keretében Onkológiai Centrum épül a Csolnoky Ferenc Kórházban, mely biztosítja a Közép-dunántúli régió betegeinek komplex onkológiai ellátását. Az év végén záruló projekt újabb jelentős mérföldkövéhez érkezett, leszállították a centrum legfontosabb orvosi gép-műszereit: két sugárterápiás készüléket és egy CT berendezést - adta hírül az intézmény közleménye.

A három berendezés értéke 1,7 milliárd forint, ezek a legfontosabb eszközök a daganatos betegségek sugárkezelésében. A két új onkológiai lineáris gyorsító, melyekkel a kórháznak végre lehetősége lesz az onkológiai kezelések egyik fő pillérét alkotó sugárterápiás beavatkozások elvégzésére, a jelenleg elérhető legkorszerűbb technikákat képviselő képvezérelt (IGRT) és az intenzitásmodulált (IMRT) kezeléseket is beleértve.

A besugárzó berendezésekkel egybeépített CT képalkotó berendezések segítik a tökéletes beteg pozícionálást és a kezelendő tumorok pontos megcélzását. A készülékek által biztosított egyedülállóan nagy dózis teljesítménynek és a RapidArc besugárzási technikának köszönhetően a pontosság mellett a kezelési idők az átlagosnál is rövidebbek lehetnek, továbbá az egészséges szövetek nem kívánatos dózisterhelése is minimális mértékű maradhat. Ezzel összességében a daganatos kezelések legkorszerűbb formája indulhat meg hamarosan.

Veszprém megyében – sőt az egész Közép-Dunántúli Régióban - ilyen berendezések eddig nem voltak – közölte a gépek leszállítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón dr. Hornyák Lajos, a klinikai onkológiai osztály vezető főorvosa. Hangsúlyozta, Veszprémbe két egyforma, csúcsminőségű gépet tudtak vásárolni a projekt keretében, mely egyedülálló az országban. A gépek segítségével a legkorszerűbb sugárterápiás kezelések biztosíthatók, így a betegeknek nem kell más megyébe utazniuk. Hozzátette, nagyon fontos, hogy az onkológiai centrum orvosai nemcsak a legmodernebb gépekkel dolgozhatnak, de az új épületben színvonalasabb elhelyezést is tudnak biztosítani a betegeknek a háromágyas kórtermekben.

A három eszköz megérkezése kapcsán dr. Rácz Jenő főigazgató úgy fogalmazott, ezek a legjelentősebb gépei az új onkológiai centrumnak, leszállításukat és helyükre emelésüket követően végleg bezárják a sugárterápiás központ falait és a belső szerelési, beállítási munkákkal folytatják a gépek beszerelését. A most leszállított nagy értékű berendezések beüzemelése mellett a kivitelezők folyamatosan dolgoznak az épületen: zajlanak a külső és belső építőmesteri és szakipari munkálatok. A tervek szerint december 20-ától megkezdődhet a műszaki átadás folyamata és januárban megnyílhat az új onkológiai centrum.