• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jelentős fejlesztések az SZTE klinikáin

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Korszerű eszközöket, berendezéseket is kapott a szegedi neurológiai és pszichiátriai klinika.

A Szegedi Tudományegyetem által elnyert „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi régióban" című, DAOP-4.1.2/B-11-2011-0001 kódszámú pályázat eredményeként jelentős mértékben megújult a pszichiátriai és a neurológiai ellátás a régió vezető egészségügyi intézményének, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak a Pszichiátriai, illetve Neurológiai Klinikáján.

A projekt során olyan pszichiátriai ellátórendszer jött létre, amely biztosítja a páciensek folyamatos ellátását, függetlenül attól, hogy fekvő-, vagy éppen járóbeteg-ellátásban részesülnek. A centralizált elhelyezés megteremtette az integrált működés lehetőségét - számolt be a részletekről az egyetem közleménye

Lehetővé vált, hogy a páciensek különböző ellátási formák keretében is tarthassák a kapcsolatot megszokott orvosukkal. A járóbeteg-ellátásban újabb szakambulanciák kezdték meg működésüket, amelyek a ritkább vagy nehezebben kezelhető kórformákkal foglalkoznak, erősítve azt a regionális szerepkört, amely a tudományos munkára alapozottan már évtizedek óta jellemzi a klinikát.

Változást hozott az újonnan felépült épületrészben kialakított korai rehabilitációs egység, amelynek tevékenysége multidiszciplináris team-munkában, szakmaközi kooperációval, pszichiátriai rehabilitációs szakorvosok vezetésével valósult meg. A korai rehabilitáció már a betegség kezdetén (vagy krónikus betegség esetén az esetleges állapotrosszabbodást követően) megkezdődik – a beteg személyiségéből, környezetéből, családi körülményeiből adódó lehetőségek lehető legteljesebb körű figyelembevételével. Mindez nem csupán a betegek gyorsabb gyógyulását, hanem a családra és a társadalomra nehezedő terhek csökkenését is eredményezheti.

A neurológiai fejlesztés során kialakításra került egy a régióban hiánypótló 10 ágyas neurorehabilitációs részleg, amely ellátja a Dél-Alföldi régióban baleset következtében súlyos koponya- agysérülést szenvedett betegek rehabilitációját. A részleget a Neurológiai Klinika 40 ágyas Neurorehabilitációs Osztályán hozták létre. A Szeged, Semmelweis u. 6. szám alatti Újklinika épületében a IV. emeleti „A" szárnyat alakították át, 3 db háromágyas és egy darab egyágyas kórterem - mindegyik saját fürdőszobával – került kialakításra, emellett tornaterem és kezelő helyiségek segítik a betegellátást.

A felújítás mellett nagy értékű eszközbeszerzésekre is sor került. Az eszközök egyrészt a betegápolást könnyítik meg: növelik a betegek komfortérzetét, elősegítik a mobilizálást, könnyítik az ápolók munkáját, másrészt a komplex rehabilitációt, fizikoterápiát teszik hatékonyabbá a különböző tornaszerek, rehabilitációs eszközök. A magas színvonalú rehabilitációhoz elengedhetetlen a tárgyi feltételek mellett a személyi háttér biztosítása is: jól képzett rehabilitációs team áll a betegek rendelkezésére.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának kiegészítő forrásából valósult meg.