• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jogi lépéseket is tehet a miskolci kórház

Regionális hírek Forrás: Weborvos - MTI

Az elmúlt napokban több alkalommal atrocitásnak voltak kitéve a dolgozók.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött-Újszülött Pathológiai Osztályán történt halálesetek kapcsán a sajtóban megjelent híradásokkal kapcsolatban az alábbiakra szeretnénk felhívni a média útján a közvélemény figyelmét:
Elismerve a média társadalmi kontrollban betöltött szerepét, napról-napra megdöbbenve értesülünk a híradásokból a kórházunkat érintő vizsgálat időtartama alatt olyan infonnációkról, amelyek a betegellátást hátrányosan befolyásolják, a betegek nyugalmát  zavarják, a dolgozókat elbizonytalanítják - írta lapunkhoz eljutatott közleményében az intézmény.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Szakszervezeti Bizottsága, a Közalkalmazotti Tanács, az Orvosi és Szakdolgozói Kamara helyi  szervezeteinek vezetői, a főorvosi kar, a kórház orvosai és szakdolgozói rendkívül elkeseredetten veszik tudomásul az egyoldalú tájékoztatást, holott a vizsgálat még nem fejeződött be, annak eredménye nem ismert. Mindezek ellenére a sajtó híradásai találgatásokra okot adó riportokat, egy szempontú közleményeket tartalmaznak.

A munkatársaink arról értesítenek bennünket, hogy az elmúlt napokban több alkalommal atrocitásnak voltak kitéve a munkahelyükön és lakókörnyezetükben az esettel kapcsolatban. Az alulfinanszírozott egészségügyben csekély társadalmi megbecsülést élvező, sokszor  túlhajszolt orvosok, szakdolgozók jó hírnevét, a betegek bizalmát a média által keltett megítélés jelentősen csorbítja a több, mint 3000 dolgozót foglalkoztató, klinikai szinten működő intézményben.

Felhívjuk a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az elrendelt sorozatos vizsgálatok mellett a minőségi betegellátás zavartalansága az intézményben biztosított az ellátó személyzet részéről.

Kérjük a médiaszolgáltatókat, hogy a történtekkel kapcsolatban tényszerű, tárgyilagos és  pártatlan tájékoztatást nyúj tsanak - áll a kórház közleményében.

Az igaztalan vádak miatt jogi lépésekkel él a gyermek-egészségügyi központ
Együtt éreznek azoknak a szülőknek a fájdalmával, akik gyermeküket elvesztették, a "sok igaztalan vád miatt" azonban, ha valaki a gyermek-egészségügyi központ munkájával kapcsolatban "valótlan kijelentést hoz nyilvánosságra, vagy megalapozatlan tényeket állít", azzal szemben a szükséges jogi lépéseket megteszik - közölte Nagy Kálmán, a miskolci megyei kórház gyermek-egészségügyi központjának vezetője csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nagy Kálmán felidézte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött-osztálya - Magyarország első ilyen osztálya - már negyvenöt éves múltra tekint vissza. Alapítása összefüggött azzal, hogy a megyében rendkívül magas volt a koraszülött-halandóság. Az osztály azóta koraszülött gyerekek ezreit mentette meg a biztos haláltól. Borsod-Abaúj-Zemplénben szervezték meg az országban először a koraszülöttek inkubátoros szállítását, amely máig is az egyik legfontosabb tényezője a koraszülöttek életben tartásának - hangsúlyozta.

Hozzátette: az osztály tavaly is sok gyógyult, jó életminőségű koraszülöttet bocsátott haza.

Az elmúlt másfél hét alatt a gyermek-egészségügyi központ koraszülött-osztályán több, igen kis súlyú koraszülött halt meg. "A közvetlen halálok eddig nincs feltárva", az egyes esetek közötti összefüggés még nem tisztázott. "Az osztály dolgozói a vizsgálatok eredményét, illetve azok értékelését szükségesnek tartják és várják" - írta a szakember.

Kifejtette: az igen kis súlyú koraszülöttek megszületésük után súlyos betegek. "Ezek a gyermekek gyenge védekezőképességgel rendelkeznek, és életkilátásuk korlátozott". Egy 1000 grammos újszülött olyan felnőttnek felel meg, akinek a súlya eredetileg 60 kiló, és betegsége miatt 20 kilót fogyott - hozott példát.

A miskolci gyermek-egészségügyi központ Magyarország egyik legjobb intézménye, amelytől sok esetben egyetemi klinikák kérnek segítséget, és olyan súlyos betegeket lát el sikeresen - égetteket, leukémiásokat, csontvelő-transzplantáltakat -, akiknek a kezelése nemzetközileg is jelentős gyógyító feladatot jelent - jegyezte meg.
"Természetesen mélységesen együtt érzünk azoknak a szülőknek a fájdalmával, akik gyermeküket elvesztették" - olvasható a közleményben.

Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben, és arra utasította a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfő este Miskolcon kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő gondos mintavétel alapján kell elvégezni -  emlékeztet a hírügynökség.