• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Keresztutak az orvostudományban konferencia

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

Közös tapasztalatok az egészséggondozás területén címmel tartottak konferenciát az egyetem Klinikai Központjában.

 Több mint 25 éve támogatja a gyermekek gyógyítását és az orvosok képzését az amerikai S.A.R.A. alapítvány, melyet a Magyarországról elszármazott Szilágyi István hívott életre. Az alapítvány múltjáról, jelenéről és jövőjéről rendeztek konferenciát június 17-én, szerdán a Kardiológiai Klinika könyvtárában - tudósított az eseményről az intézmény honlapja.

Az egyetem nevében Bartha Elek oktatási rektorhelyettes köszöntette az amerikai, magyar és ukrán résztvevőket, aki felidézte, hogy az elmúlt években több ilyen találkozóra került sor a nemzetközi összefogás támogatására. A rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy a mostani konferenciának is olyan eredményei lesznek, amelyet itthon és határainkon kívül is hasznosíthat a szervezet.

- Az elmúlt hat évben több mint 20 országból érkeztek beteg gyermekek a Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszékére, a legtöbben Ukrajnából és Romániából. Reméljük, hogy a mostani találkozónak köszönhetően még hatékonyabbá tudjuk tenni az alapítvány munkáját, illetve tovább javulhat a gyermekek ellátása – fogalmazott Kiss Csongor, a Klinikai Központ Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszékének vezetője.

Pándy-Szekeres Dávid, a S.A.R.A. alapítvány elnöke beszédében kiemelte, hogy több mint két évtizedes fennállása során a szervezet több ezer gyermek életét mentette meg, s számos orvos képzéséhez járult hozzá. Az elnök szerint a mostani konferencia eredményeként a jövőben még hatékonyabban tudnak majd dolgozni.
A S.A.R.A. múltjáról Bellyei Árpád, a Pécsi Tudományegyetem professzora beszélt, ő volt az első orvos, aki 1989-ben az alapítvány segítségével az Egyesült Államokban sajátította el a műtéti beavatkozást igénylő gerincferdülések operálásának technikáját. Napjainkban az alapítvány már nemcsak a hazai orvosok képzését támogatja, hanem az ukrajnai doktorok magyarországi oktatását is, illetve segítségükkel magyar szakemberek végeznek műtéteket Ukrajnában.
A konferencián szó volt még az alapítvány jelenlegi támogatási rendszeréről, valamint a jövőbeni együttműködési lehetőségekről az ortopédia és a gyermeksebészet területén.