• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kevesebb röntgenfelvétel, kisebb sugárterhelés

Regionális hírek

Az új digitális rendszer minimalizálja a betegek sugárterhelését és gyorsabb diagnózist tesz lehetővé.

A Borsod-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban a jövőben modern, digitális radiológia szolgáltatja a betegellátás diagnosztikai hátterét. A már meglévő mellé beszereztek egy új digitális mammográfot, három röntgendigitalizáló berendezést (foszforlemezes kiolvasót) a hozzá szükséges informatikai eszközökkel és bővítették a szerverparkot. A közbeszerzési eljárással vásárolt,  nettó 93,5 millió forint értéket képviselő eszközöket kedden mutatják be a nyilvánosságnak.

Mint Csiba Gábor főigazgató főorvos és Lázár István, a Képalkotó Diagnosztikai Intervenciós Intézet vezetőjének tájékoztatója tartalmazza, a röntgen diagnosztika képanyagának digitális formában történő létrehozása hasonló a fényképezés terén létrejött változásokkal. A digitális fényképezés előnyeit a hagyományos filmre történő képalkotással szemben mindenki ismerheti. A fényképezéssel szemben viszont alapvető különbség, hogy a kórházi képalkotás döntően röntgensugárzás, azaz egészségre nagy mennyiségben ártalmas sugárzás segítségével történik. E digitalizált rendszerben nincs, vagy csak rendkívül ritkán van szükség a röntgenfelvételek ismétlésére, ezzel csökken a lakosság orvosi sugárterhelése.

A digitalizálás révén a sürgősségi ellátásban is sok időt nyernek azzal, hogy a felvételeket nem kell előhívni, illetve hogy az elkészült képeket a műtőben, a baleseti ambulancián, vagy az intenzív osztályon csaknem azonnal megtekintheti a beteget közvetlenül ellátó orvos is.

A beteg előző felvételeit az összehasonlító értékeléshez nem kell többé egy archívumból előkeresni, egy gombnyomásra a leletező orvos rendelkezésére állhatnak.

További előnye a digitális technika alkalmazásának, hogy a tavaly elkészült, az egészségügyi intézményeket összekapcsoló informatikai rendszer segítségével a felvételek elérhetők és megtekinthetők az összes, rendszerbe bekapcsolt kórházban, biztosítva ezzel a szakorvosi konzultáció lehetőségét a betegellátásban. Ez a megoldás csökkenti a felvételek ismétlésének szükségességét, ezzel ugyancsak minimalizálja a betegek sugárterhelését, illetve időt takarít meg a betegségek diagnosztizálása során, vagyis gyorsabb diagnózist tesz lehetővé.

Az így kialakított rendszer a kor színvonalának megfelelő legmodernebb megoldás, mely komoly segítséget nyújt a gyógyító munkában a gyógyító intézmények dolgozói számára és jelentősen megnöveli a betegek gyógyulásának esélyeit.

Legolvasottabb cikkeink