• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kezdődik az építkezés az ajkai kórházban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Korszerűsítik a központi fűtési redszert, szigetelnek és a vakolat sem omlik tovább.

Az ajkai Magyar Imre Kórház épületének magas energiaköltségei, rendkívül rossz energiahatékonysága hosszú évek óta jelentős üzemeltetési és fenntartási nehézségek elé állítja a kórházat. Az épület területi, tájolási elhelyezése révén az elavult nyílászárók télen szinte „átjáróházat" biztosítanak a hideg levegőnek, ezáltal az ott tartózkodó betegek és dolgozók életfeltételeit, közérzetét rontják.

Az épület túlzott működtetési, elsősorban fűtési költségei a fenntartót terhelik, így ezek csökkentése az elsődleges feladat a projekt megvalósítása során. Az épületek energetikai felújítása épületbiztonsági, egészségügyi, higiéniai, ergonómiai szempontból is nagyon fontos.

A kórház sikerrel indult a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megjelentetett, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) "Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése" című pályázatán, s az Új Széchenyi Terv keretében támogatást nyert a felújítási projekt megvalósításához. Az építési munkálatok előreláthatólag 2013 júliusáig tartanak, melynek eredményeként összesen 666 millió forint értékű beruházás valósul meg az intézményben. A fejlesztésnek köszönhetően történik meg a kórház épületrészeinek energiahatékonysági felújítása és modernizálása - jelentették be ma, a kivitelezési munkák indulása kapcsán tartott tájékoztatón.

A projekt megvalósításával hosszú időre megoldódik a kórház épületének homlokzati állagmegóvása, másrészt a korszerű épületszerkezeti követelmények kielégítése révén nagyságrendekkel csökkenthetők az energiafelhasználás költségei.

A munkálatok bemutatása:
A teljes hosszoldali homlokzati felületekre korszerű függönyfal szerkezet készül. A jelenlegi ablaksávok megmaradnak átlátszó üvegfelületként, általánosan a 6 m-es szerkezeti tengelyek között 2-2 db nyitható ablakszerkezettel, a többi felület fix üvegezéssel készül. A beépített üvegek a napterhelt nyugati és déli oldalon fényvédő szerkezetből készülnek. Az ablaksáv alatti parapet mezők 10 cm hőszigeteléssel és a jelenlegihez hasonló zöldre festett üveggel kerülnek kialakításra. A függönyfal alumínium lizéna és borda rendszere fehér pórszórt felülettel készül.

A meglévő fizikai elvű vízkőmentesítő helyére, a meleg-vízellátást tápláló hidegvíz vezetékre egy új vízkezelő készülék kerül beépítésre, 25 m3/h átfolyási csúcsteljesítménnyel.

Az „A"-„B"-„C" épületszárnyakat ellátó fő fűtési vezetékágba frekvenciaváltós, energiatakarékos üzemvitelű keringtető szivattyúk kerülnek beépítésre. Az osztó-gyűjtőkön lévő elavult és kezelhetetlen szerelvényeket mérő-szabályozó, illetve pillangó szelepekre cserélik. A rendszer zárt rendszerré alakul át, állandó nyomástartással. A 3. szinttől felfele a meglévő radiátorok szelepeit termosztatikus működtetésű radiátorszelepek váltják fel, vandálbiztos termosztát-fejjel ellátva.

Legolvasottabb cikkeink