• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kívül-belül segítik a páciensek megújulását

Regionális hírek Szerző:

Arkánum MedHotel: Új fogalom az egészségügyi szolgáltatások területén.

Fogászat, sebészet, életmód. Magyarországon eddig egyedülállóan, Balatonmáriafürdőn nyílik az első olyan életmódváltást szolgáló medhotel, amely bentlakásos programokkal, kívül-belül segíti a páciensek megújulását. Tripkovics Zsolttal, az Arkánum Medhotel főorvosával és egyben tulajdonosával beszélgettünk a 2015 tavaszán nyíló komplexumról.


- Az Arkánum MedHotelről nemrégiben hallhattunk először. Mondana róla pár szót?
- 2012-ben kezdtük az építését egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően. Nyitás előtt állunk, és nagyon kíváncsiak vagyunk a fogadtatásra. Az első olyan intézmény Magyarországon, ami nemcsak a páciensek, de az orvos kollegák számára is érdekes formációt nyújt. Benne van a lehetőség, hogy létrehozzuk hazánk első, közösségi jellegű magánkórházát.

- Ez most kórház, vagy hotel? Miben különbözik a MedHotel egy normál kórháztól vagy egy szállodától?
- A kórházat tekintve talán a legfontosabb különbség, hogy az átlagosnál hosszabb ideig maradhat a páciens nálunk, anélkül, hogy ez többletköltséget jelentene neki. Fontos, hogy találkozik az állapotára pozitív hatást gyakorló aktív programokkal. A hotel szempontjából pedig óriási különbség nemcsak az, hogy közvetlenül az épületben rendelők és műtő is található, de az egész tartózkodást átszövi az életmódváltással kapcsolatos közösségi tevékenység.

- Meg is érkeztünk fő témánkhoz, ami az életmódváltással kapcsolatos. Talán orvos kollegák számára készülnek ilyen programokat nyújtani?
- Érdekes felvetés és bizonyára szükség is lenne rá, hiszen nagyon sokan túlterheltek, ezt tapasztalatból tudom. Az életmódváltással kapcsolatos csomagokkal orvostársaink munkáját szeretnénk támogatni. A sikeres gyógyulást nagyon sokszor gátolja, hogy az előírt gyógymód mellett a páciensek nem, vagy nem megfelelő mértékben változtatnak szokásaikon. Ennek pedig gyakran nem a lehetőségeik, hanem a rögzült napi rutin illetve a megfelelő támogató környezet hiánya az oka. Az életmódváltó programok során, ezeken próbálunk változtatni bentlakásos körülmények között.

- Milyen betegségek vagy állapot az, amire elsősorban fókuszálnak?
- Kiemelt szerepet kap a testsúly és minden, ami ehhez kapcsolódhat – étkezési szokások, orvosi felügyelet melletti fogyás vagy éppen gyarapodás, ételek elkészítése, napi rutin. Fontos a mozgás. Többek között vízi gimnasztika, gyógymasszázs, csoportos és személyi edzések elérhetőek. Tangentorral és nyirokkeringést segítő eszközökkel is rendelkezünk. Mindemellett azonban fontos, hogy megjelenik közösségben való működés, ami sokat segít a változásban.

- Említette, hogy műtő és rendelők is vannak a házban. Ez nem zavarja az életmódváltás miatt érkezőket?
- Egyáltalán nem. A műtő és a rendelők jól elkülönítve, különálló szinten kerültek elhelyezésre. A páciensek is teljesen más típusú ellátást igényelnek. A plasztikai sebészeti beavatkozásra érkezők a wellness részleget a műtét után nem használják, az életmódváltással kapcsolatosan hozzánk érkezők számára viszont elengedhetetlen.

- Mekkora az Arkánum MedHotel, és kit várnak elsősorban?
- 36 főt tudunk fogadni egyidejűleg, ebből 20-25 fő az, aki életmódváltásra érkezik. Minden emeleten van kerekesszéket használó vendégek számára kialakított szoba. Hozzátartozók is részt vehetnek a programokon, és akár a teljes kúra során is ott maradhatnak. Fontos, hogy elsősorban felnőttek számára alakítottuk ki a környezetet. Természetesen nyári időszakban a gyerekekkel is számolunk.

- Hogyan kapcsolódhatnak az érdeklődő orvosok?
- Ez fontos kérdés, hiszen nem szeretnénk, ha ez a létesítmény öncélúan működne és csak a pénzről szólna. Mindenképpen olyan rendszert szeretnénk kialakítani, amiből tapasztalatra tudunk szert tenni a megelőzés terén is. Több ponton is lehet csatlakozni a működéshez. Kollegáink a partnerprogramon keresztül regisztrálhatják pácienseiket, amiben közvetlen visszajelzést kapnak a fejlődésről. Időről időre tartunk olyan rendezvényeket, ahol tájékozódhatnak a lehetőségekről és megvitatjuk a tapasztalatokat. Ezen kívül pedig használhatják a rendelkezésre álló infrastruktúrát is, amennyiben ezt igénylik. Nem lenne bölcs dolog a modern eszközöket kihasználatlanul hagyni.

- Így legyen! Köszönjük szépen az Arkánum MedHotel életmódprogramjának bemutatását. Kíváncsian várjuk a következő beszámolót.
- Én köszönöm a lehetőséget.