• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Komlóé lehet a szanatórium?

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Közelednek az álláspontok a Komló városához tartozó szanatórium tulajdonlásának ügyében.

Komló
A tárgyalások aktivitása ugyan nem csökkent, ám döntés - amely végleg rendezné a szanatórium tulajdonosi hátterét – még nem született - tájékoztatta portálunkat Tóth Sándor, az önkormányzat aljegyzője.

Jelenleg az intézmény fenntartója a gazdasági minisztérium, tulajdonosa pedig az állami vagyonkezelő. Több mint egy évvel ezelőtt Komló viszont azt indítványozta, hogy a szanatóriumot a baranyai város kapja meg. Ezt szorgalmazza a bányaipari dolgozók szakszervezetének elnöke is, aki úgy látja, a tulajdonlásról szóló tárgyalások eddig nem ütköztek különösebb akadályokba, sőt elképzelhető, hogy a végső döntést a kormány már jövő év tavaszán kimondja.

A komlói önkormányzat álláspontja szerint a pazar természeti környezetben fekvő sikondai szanatórium megtartaná országos ellátási kötelezettségét, viszont az ingatlan a város tulajdonába ingyenesen kerülne át. A több mint egy éve tartó tárgyalások alapján erre reális az esély.

A jelenleg 85 ágyas és 35 főt foglalkoztató intézmény tevékenységet nem zavarják a háttérben zajló tárgyalások, a létesítmény működése – a várható tulajdonos-váltástól függetlenül – folyamatos. A potenciális tulajdonos azt is el szeretné érni, hogy az állami finanszírozáson kívül megmaradjon az évi mintegy 20 millió forintos egészségbiztosítói támogatás, hiszen a gyógyító intézmény több mint 100 ezer, egészségében károsodott munkavállaló főként légzőszervi és mozgásszervi bajainak utókezelését végzi.

Ezért van mindenképpen szükség az intézményre - mondta az aljegyző. Ezt erősíti az a statisztikai adatsor is, amely szerint a szanatórium egész évben teljes ágykihasználtsággal működik. A bekerülési várólista pedig meglehetősen hosszú. Ugyanis bár a bányák már megszűntek, azonban az ott egészségüket elvesztett emberek továbbra is segítségre szorulnak.

Ha a szanatórium a jövő év tavaszán új tulajdonként bekerülhet a város egészségügyi ellátó rendszerébe, minden pályázati lehetőséget fel kell használni arra, hogy a leromlott állagú épület rekonstrukciójára és a korszerűsítésére előteremtsék a hiányzó forrásokat. Ennek összege több száz millió forint is lehet.

Legolvasottabb cikkeink