• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Komplex, műtéti tervező - és navigációs rendszer Szegedről

Regionális hírek 2019.04.16 Forrás: Weborvos
Komplex, műtéti tervező - és navigációs rendszer Szegedről

Áttörést hozhat a degeneratív ízületi megbetegedések kezelésében a Szegedi Tudományegyetem fejlesztése.

Az öregedő társadalom növekvő mértékű degeneratív ízületi megbetegedéseinek megfelelő kezelése egyre nagyobb kihívást jelent az egészségügyi ellátó rendszerek számára a világ legtöbb országában. A Szegedi Tudományegyetem, a Sanatmetal Kft. mint konzorciumvezető és a dicomLAB Kft. együttműködésével megvalósult GINOP 2.2.1-15-2016-00004 számú projekt hatékony megoldást ad a degeneratív ízületi megbetegedések kezelésére. A közel 670 millió forint uniós támogatású projekt célja olyan komplex, műtéti tervező - és navigációs rendszer, illetve ezzel kompatibilis implantátumok és műtőeszközök létrehozása volt, amelyek lehetővé teszik a személyre szabott intraoperatív műtéti navigációt a váll- és térdízületi protetika, valamint a lábsebészet területein - tudatta közleményében az intézmény.

A projekt eredményeként létrejött műtéti tervező- és navigációs rendszerek jobban tervezhetővé, pontosabbá teszik a csontsebészeti műtéteket. Ez alacsonyabb kockázatot és gyorsabb felépülési időt, valamint a szövődmények csökkenését jelenti a betegek számára. Ezen túlmenően a műtéti eljárások szélesebb körben elérhetővé válhatnak, köszönhetően a műtéti idők csökkentésének, illetve a kevésbé tapasztalt műtéti operatőrök számára nyújtott szakmai többletnek és biztonságnak.

A navigációs sebészeti eljárás során a megbetegedés vagy sérülés által érintett műtéti területről készült diagnosztikai felvételeket (CT) feldolgozzák. A felvételek alapján készült 3D csontmodelleken a műtéti tervező szoftver segítségével az operációt – így például egy teljes térdprotézis behelyezését – megtervezik. A szoftver külön erre specializált modulja segítségével pedig megalkotásra, majd 3D nyomtatóval gyártásra kerül egy navigációs segédeszköz, amely a beteg érintett ízületének csont- illetve porcfelszínéhez alakítva segíti az orvost a beavatkozás minél pontosabb mechanikai végrehajtásában.

A projekt során olyan navigáció-kompatibilis ortopédiai implantátumokat és műtőeszközöket is kifejlesztettek, amelyek nagyon magas minőséget és szakmai világszínvonalat képviselnek. Ezek közül is kiemelkedő a Sanatmetal új vállprotézis rendszere, amelynek fejlesztése a legkiválóbb magyar váll-specialisták tudásának bevonásával történt, és amely a szabadalmaztatott innovációs tartalma miatt nemzetközi figyelemre és sikerre is számíthat. Magyarországi gyártónak a vállízület komplexitása miatt korábban nem volt protézis rendszere, most azonban ez elérhetővé válik, amely az egészségügyi finanszírozás szempontjából is igen kedvező versenyhelyzetet teremt a piacon. A harminc hónapos projekt alatt létrejött eredmények üzleti és tudományos hasznosításával a konzorcium tagjai nemzetközi szinten is a med-tech piac meghatározó szereplőivé válhatnak, ami az egészségügyi szakellátás hazai színvonal-növekedésen felül nagy lökést adhat a tisztán magyar forrásból generálódó orvostechnológiai export tevékenységeknek is - írták.

Legolvasottabb cikkeink