• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Látássérülteket segítő rehabilitációs ambulancia Szegeden

Regionális hírek 2024.04.25 Forrás: MTI
Látássérülteket segítő rehabilitációs ambulancia Szegeden

Ma egyedülálló, hogy egy egyetemi klinika teljes tudományos és gyakorlati eszköztárával segítse a látássérült betegeket.

A súlyos és tartós látásromláson átesett pácienseknek nyújt az országban jelenleg egyedülálló szolgáltatást az a rehabilitációs ambulancia, melyet a Kreatív Formák Alapítvánnyal együtt hoztak létre a Szegedi Tudományegyetem szemészeti klinikáján - közölte Tóth-Molnár Edit, a klinika igazgatója csütörtök a helyszínen. A tanszékvezető egyetemi tanár az ambulancia tevékenységét bemutató sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nehéz kimondania egy szemorvosnak, hogy vannak pontok, amikor az orvostudomány jelenleg nem tud segíteni.

Az ambulanciát azért hozták létre, hogy a páciensek a látásromlás időpontjához legközelebbi időpontban, egy egészségügyi intézmény falai között megkapják a szükséges segítséget ahhoz, hogy az új élethelyzetben fel tudják építeni mindennapjaikat - hangsúlyozta a professzor.

Az országban jelenleg egyedülálló, hogy egy egyetemi klinika teljes tudományos és gyakorlati eszköztárával egy helyen és időben segítse a látássérült betegeket egy a rehabilitációban professzionális támogatás nyújtó civil szervezet munkatársaival - közölte Tóth-Molnár Edit.

Az ambulancia jelenleg hetente négy órában, előre meghirdetve, az eltérő vizsgálati időpontokhoz igazodva fogadja a betegeket. Amennyiben a páciensek igénylik a klinika és az alapítvány is kész arra, hogy bővítsék a rendelési időt - tudatta az igazgató.

Nagygyörgy Éva, a Kreatív Formák Alapítvány szakmai vezetője elmondta, a civil szervezet 2007 óta koordinálja a látássérült emberek elemi, majd később foglalkoztatási rehabilitációját. Az alapítvány fenntartásában működő Dél-Alföldi Rehabilitációs Központ jelenleg a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében élő látássérültek számára nyújt ingyenes szolgáltatást az önálló életvitel visszaállítása és az életminőség javítása érdekében.

Egy szembetegsége vagy balesete következtében súlyosan látássérültté váló, addig önállóan élő ember számára komoly sokkot jelen, hogy a mindennapok segítségre szorul. A pácienseket pszichológus segíti a helyzet feldolgozásában, szociális munkás nyújt számukra életvitel-tanácsadást, támogatást az ellátórendszervben való eligazodáshoz - tudatta a szakember.

Emellett a betegek egyedi igényekhez és élethelyzethez igazodó képzéseken vehetnek részt a bothasználattól kezdve a konyhai, háztartási feladatokon át az informatikáig. Az ambulancián a hosszabb rehabilitációs folyamat előkészítése mellett a betegek azonnali tanácsokat kaphatnak az optikai segédeszközök kiválasztásához, de lehetőség nyílik a hozzátartozók tájékoztatására is.