• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Látássérülteknek épül rehabilitációs központ Tatán

Regionális hírek Forrás: MTI

Speciális szobákban és eszközökön tanulnak alkalmazkodni megváltozott élethelyzetükhöz.

Bentlakásos rehabilitációs központ épül látássérülteknek Tatán 1,3 milliárd forintos beruházással. Az intézmény szakmai felügyeletét a Vakok Állami Intézete látja el - jelentette be szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Soltész Miklós tatai sajtótájékoztatóján elmondta, az utóbbi 80-100 évben nem volt példa ilyen mértékű, vakokat és látássérülteket érintő beruházásra. A 2014 márciusában elkészülő intézmény a látásukat elvesztő emberek önálló életvitelének kialakítását segíti, és a velük foglalkozó szakemberek képzési központjának ad otthont.

Becslések szerint évente 4-6000 ember veszíti el látását Magyarországon, viszont csak töredékük veszi igénybe a rehabilitációs ellátást. A Tatán felépülő intézményben speciális szobákban és eszközökön tanítják meg a látássérülteknek az alkalmazkodást megváltozott élethelyzetükhöz - mondta el az államtitkár. Hozzátette, hogy a fejlesztő intézet iránt már most jelentős külföldi érdeklődés is mutatkozik.

Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatójának tájékoztatása szerint a létesítmény egyszerre 30 bentlakásos és több bejáró embernek biztosíthat ellátást. Az intézmény kétezer négyzetméteres lesz, és a kertet is átalakítják az ellátottak fejlesztése érdekében. Michl József polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, az intézetet egy már nem használt mezőgazdasági szakiskola átalakításával alakítják ki.

A kormány a tatai intézet létrehozásával párhuzamosan 1,2 milliárd forintért, civil szervezetek segítségével országos hálózatot hoz létre. Ennek keretében a rehabilitáció 12 megyében lesz könnyebben elérhető, valamint megszervezik a látássérültek vizsgálatát és állapotfelmérését - ismertette Fülöp Attila, az Emmi család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára.

A politikus hozzátette, jelenleg is tart a budapesti vakok intézete 400 millió forintos energetikai felújítása, amely több évtizedes lemaradást pótol, valamint a kormány idén 140 millió forintos támogatást adott a látásrehabilitációs központoknak és címzett támogatásban részesítette a Siketvakok Országos Egyesületét, lehetővé téve, hogy bekapcsolódjanak az érdekképviseleti munkába.