• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Leállhat a józsefvárosi tűcsereprogram

Regionális hírek Forrás: MTI

A hét elejétől csökkentették a kiadható steril tűk számát és szerdánként szünetel a szolgáltatás.

A hét elejétől csökkentette a kiadható steril tűk számát, és szerdánként nem nyit ki a Kék Pont Alapítvány a Józsefvárosban. Az alapítvány csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy szeptembertől csak akkor tudják tovább működtetni a "hiánypótló ártalomcsökkentő" szolgáltatást, ha a jelenlegi 6 millió forintos éves alaptámogatás helyett 30 millióval támogatja a kormányzat a program működését.

Az alapítvány közölte, hogy - előreláthatólag augusztus végéig - az egy ember által cserélhető tűk számát tízről kettőre csökkentik, és a szerdánként nem lesz elérhető a szolgáltatás. Ezzel egyidejűleg, újabb szakmai egyeztetést kezdeményeznek.

Ha az állam "elkötelezi magát a nyolcadik kerületi intravénás droghelyzet hatékony kezelésére, és (...) kiemelt programként deklarálja" a tűcsereprogramot, valamint "garanciákkal biztosítja az alapműködéshez szükséges pénzügyi hátteret", a Kék Pont ősztől képes lesz folytatni a tűcserét - olvasható a közleményben.
Ha ez nem történik meg szeptemberig, akkor ez a program megszűnik, és egyéb programelemeket kínálnak majd.

A várható lépésekről konzultáltak a budapesti tűcsereprogramok vezetőivel, a drogszakmai ernyőszervezetek képviselőivel, és tájékoztatták a helyzetről az Emberi Erőforrások Minisztériumát is.

Tavaly ősszel a józsefvárosi képviselő-testület úgy döntött, hogy januártól felbontja a Kék Pont Alapítvánnyal 2010-ben kötött együttműködési szerződést. A kerület szerint a Kék Pont szerződést szegett, mert nem gyűjtötte be a drogszemetet az utcáról, és ezzel fokozta a kerület lakosságát érintő járványveszélyt. Az alapítvány azzal érvelt, hogy a szemét begyűjtése az önkormányzat, a közterület-fenntartó és a Kék Pont közös feladata. Nekik csak az úgynevezett rejtett droghasználói csoportok felkutatását kellett végezniük, nem a közterületen hagyott drogszemetet begyűjteni.

Az önkormányzat javasolta a Kék Pont kizárását a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig nem folytatta tovább a budapesti tűcsereprogramokkal kötött együttműködést.

A szakminisztérium tavaly év vége előtt 13 millió forintot adott Józsefvárosnak a drogszemét kezelésére, de ez mégsem hozott nyugalmat - írták. A kerületi önkormányzat nem fogadta el a Kék Pont tavalyi szakmai beszámolóját sem, ami automatikus és drasztikus helyiségbérletidíj-emelést vont maga után - közölték.

A józsefvárosi önkormányzat szerint a Kék Pont tagadja felelősségét
Egy jól működő tűcsereprogram ellen nincs kifogása a józsefvárosi önkormányzatnak, de a "tűosztogatásból már elegük van a józsefvárosiaknak" - így reagált a kerület csütörtökön arra, hogy a Kék Pont Alapítvány beszüntetné a tűcsereprogramot, amennyiben nem emelik meg a működéséhez szükséges forrásokat. A józsefvárosi önkormányzat MTI-hez csütörtökön eljuttatott reagálásában azt írta, hogy a Kék Pont továbbra is tagadja felelősségét, az önkormányzatot hibáztatja, és lejárató kampánynak és támadásnak nevezi a kerületben élők biztonságát szem előtt tartó képviselők döntését.

"Azt a döntést, amely megvéd több mint 80 ezer józsefvárosi embert a drogosoktól és a kerület utcáin szétdobált tűktől" - fogalmaz közleményében az önkormányzat, amely szerint a drogszemét összegyűjtése a Kék Pontnak is feladata lett volna, de nem teljesítette azt, és a kerület ezért szüntette meg az együttműködési megállapodást a szervezettel - olvasható Ferencz Orsolya képviselő, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke által jegyzett közleményben. "Egy jól működő tűcsereprogram ellen nincs kifogásunk, de a tűosztogatásból már elegük van a józsefvárosiaknak" - írják.

Az MTI megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért és ifjúságért felelős államtitkárságát is. A tárca válaszában közölte, nem kíván reagálni a Kék Pont sajtóközleményére.