• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lehet-e jóízű, ami diétás?

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Hétféle betegség étrendjéhez alkalmazkodó diétás menük rendelhetők otthonra.

Hétféle betegség étrendjéhez alkalmazkodó diétás menük – onkológiai, cukorbeteg, szív- és érrendszeri, köszvényes, lisztérzékeny, epe és reflux – változatos, ízekben gazdag kínálatával jelent meg Budapest nyolc kerületében egy diéás ételeket házhoz szállító szolgáltatás.

Az egyszerűen hozzáférhető, otthoni étkezési szolgáltatás mögött, többéves gasztronómiai fejlesztés, és az étrendekkel szemben támasztott dietétikai elvárásoknak való megfeleltetés áll. Ennek köszönhető, hogy a Magyarországon leggyakrabban előforduló, azon betegségekben érintettek – melyek kialakulása egyebek mellett, a helytelen életmódra és táplálkozásra vezethető vissza – mostantól otthonukban, munkahelyükön is hozzájuthatnak a számukra előírt étrendhez alkalmazkodó jóízű ételekhez - hangzott el a mai bemutatkozó tájákoztatón. 

A diétás protokolloknak való megfelelést az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet – ellenőrzi. A nagy múltú szakmai Intézet a garancia arra, hogy a jóízű ételek az összes vonatkozó táplálkozástudományi elváráshoz igazodnak.

„Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet örömmel nyújtott támogatást, az étrendekhez alkalmazkodó menükínálat kifejlesztéséhez, – tudtuk meg Dr. Martos Éva főigazgató asszonytól – hiszen az Intézet egyik küldetése, hogy minden olyan kezdeményezést támogasson, amely akár közvetett módon hozzájárul a lakosság egészségi állapotának, életminőségének javulásához. A mi feladatunk volt, hogy kialakítsuk azt a „protokollt" amelynek az egyes étrendekbe tartózó ételeket meg kell feleltetni, és ellenőrizzük azok betartását."

Az Intézet munkatársai több mint ezer étel receptúráját vizsgálták meg, és részt vesznek az ételek kóstolásán is . Az étrendek alapvetően az egészséges táplálkozási ajánlásnak felelnek meg.
„Nagy áttörésnek tartom, hogy a gondos előkészítő munkának és a felhasznált legmodernebb főzési, sütési technológiáknak köszönhetően, értékes tápanyagokban gazdag, kedvező zsír- és sótartalmú, ízfokozóktól mentes, és mesterséges transzzsírsavat illetve tartósítószert nem tartalmazó, változatos és korszerű ételkínálathoz jutottunk." –mondta az OÉTI főigazgató asszonya.

„Kórházi étkeztetésben szerzett több éves tapasztalatunk azt mutatta, hogy a betegeket folyton azzal szembesítették, miről kell részben, vagy teljesen lemondaniuk. Innen jött a gondolat, hogy jó lenne megtalálnunk, mit kínálhatunk a kivont ízek, alapanyagok helyett" – árulja el az alap ötletet a szolgáltatást kifejlesztő cég, ügyvezető igazgatója, Nyerges János. „Másik általános probléma, hogy a betegségekkel érintettek, illetve a kórházi ellátásból kikerülő betegek, nem jutnak hozzá a számukra szükséges étrend előírásaihoz alkalmazkodó ételekhez. Az ételek elkészítése, megfelelő minőségű alapanyagok beszerzése, idő- és berendezés igényes. Az érintetteknek sokszor nincs kellő ismeretük, se energiájuk ahhoz, hogy felkutassák, milyen kedvükre való, egészségi állapotuknak megfelelő ételeket fogyaszthatnának.

A szolgáltatás jelenleg az V.,VI., VII., VIII., IX., XI., XII., és XVIII. kerületben érhető el, sikere esetén területi bővítése várható. Az érintettek tájékoztatását, gyógyszertárakon, körzeti- és szakorvosi rendelőkön keresztül, nyomtatott és online tematikus portálok, helyi médiumok bevonásával végzik. Aki nem találkozna a hétféle étrend menükínálatát bemutató ételrendelő leporellóval a környezetében, tájékoztatást nyerhet, illetve rendelhet a szolgáltatás honlapjáról is.