• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Leleplezik a hamisított mézet a debreceniek

Regionális hírek Forrás: Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem kutatói kevésbé költséges eljárást dolgoztak ki.

 
Új, a termelők számára kevésbé költséges vizsgálati módszereket dolgoznak ki a hamisított mézek felismerésére a Debreceni Egyetem kutatói.

A méz ősidők óta fontos szerepet játszik az ember táplálkozásában, kiváló étrendi és egészségre gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően. Magyarországon a megtermelt méz mennyisége 2013-ban a KSH adatai alapján 18.500 tonna volt, az utóbbi 10 évben 15 és 30 ezer tonna között alakult. Hazánk hatodik az EU-ban a méhek száma alapján: több mint 1 millió méhcsalád él nálunk, és a méhészetek száma is emelkedik.

Az ország természeti adottságai kedvező körülményeket teremtenek a méhészet számára. Nagyon sokféle méhlegelő található hazánkban, melyek közül az egyik legfontosabb az akác. A nagy kiterjedésű akácerdőknek köszönhetően világviszonylatban is nagyon tiszta akácmézet tudunk előállítani, melyet 2014-ben hungarikummá minősítettek.

- A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertudományi Intézetében közel tíz éve foglalkozunk mézek vizsgálatával. Kutatásaink során a hangsúlyt elsősorban a termelőktől származó mézekre helyezzük, de természetesen vizsgálunk hazai és külföldi kereskedelmi forgalomban kapható termékeket is – mondta Czipa Nikolett, az Élelmiszertudományi Intézet adjunktusa.

A laboratóriumban a méz vizsgálatai többek között a pollenanalízis, a mikro- és makroelem-tartalom, az enzimaktivitás, a HMF-tartalom, a prolin-, az összes fenolos vegyület-, a flavonoid- és a nedvességtartalom, az elektromos vezetőképesség, a savtartalom, az összes cukortartalom, valamint a cukorösszetétel tényezőire terjednek ki.

- Az egyszerű cukrok egy része, mint például a mézet nagyrészt alkotó gyümölcs- és szőlőcukor bomlásterméke, a HMF, a hidroxi-metil-furfurol, amely természetes állapotban is jelen van a mézben. Ennek magas tartalma utalhat magas hőmérsékleten történt hőkezelésre vagy hosszú tárolási időre. Kutatásainkban foglalkozunk a tárolás során, valamint a melegítés hatására bekövetkező változások vizsgálatával és a mézhamisítással is. Ez utóbbi megállapítására a saját laboratóriumunkban is végzünk hamisítást, különböző cukortermékekkel, melynek fő célja, hogy a hamisított mézek felismerésére olyan módszereket adjunk meg, melyek kevésbé költségesek – magyarázta az adjunktus.

Czipa Nikolett kifejtette: a méz prolin-tartalma, az elektromos vezetőképessége, az összes fenolos- és flavonoid-tartalma azok a tulajdonságok, melyek segítségével az egyes fajtamézek közötti különbségek meghatározhatók, és bizonyítható az adott minta növényi eredete, természetesen a külső jegyek meglétének figyelembevételével.

- A vizsgálatok fontosak a hamisítás szempontjából, hiszen ha csak egy olyan tulajdonságot emelünk ki, melynek meghatározásához költséges elemzésre van szükség, nem biztos, hogy fényt deríthetünk a változtatásokra. Egy drága vizsgálattal szemben több, olcsó mérés is kimutathatja a manipulációt a mézzel, így nagyobb az esély a hamis minta kiszűrésére – tette hozzá a szakember.

Az Élelmiszertudomány Intézet vizsgálati módszerei a nyitrai és kolozsvári kutatók figyelmét is felkeltették.