• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mától egyetemi háttérrel működik az alapellátás

Regionális hírek 2019.07.01 Forrás: Unideb.hu
Mától egyetemi háttérrel működik az alapellátás

Hazánkban elsőként jött létre egyetemi háttérrel működő, komplex intézeti alapellátó rendszer.

Július elsejétől a Debreceni Egyetem Klinikai Központ új szervezeti egységének, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetnek a keretei között működik a városi felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet, a fogászati alapellátás és ügyelet, továbbá az Egészségfejlesztési Iroda, a Védőnői Szolgálat, valamint az intézet veszi át az iskola- és óvodaegészségügyi szolgáltatásokat is – tudósított az egyíetem honlapja a Klinikai Központban tartott sajtótájékoztatóról.

- Az első kapu, amivel egy beteg találkozik az alapellátási rendszer.  Az intézet létrehozása pedig gyönyörű példája Debrecen és az egyetem összefogásának. A lehető legátláthatóbb, leglogikusabb ügyeleti rendszert fogjuk kialakítani. Nagyobb alapterületen, felkészültebb humánerőforrással biztosítjuk azt, hogy a betegek minél kevesebbet várjanak, és minél jobb ellátást kapjak – fogalmazott Berényi Ervin.

A Klinikai Központ elnöke hozzátette: a várossal közösen meg kell erősíteni az egészségügyi szolgáltatási rendszert annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni azoknak a kihívásoknak, amelyek Debrecen dinamikus fejlődésével együtt járnak.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata márciusban döntött úgy, hogy az egészségügyi alapellátást átadja az egyetemnek, amelyet a Debreceni Egyetem Szenátusa áprilisban fogadott el.

Papp Csaba a város tanácsnokaként elmondta: országosan egyedülálló és innovatív az, hogy mostantól egyetemi háttérrel működik az összes városi alapellátási funkció.

- Két olyan intézményre bízni az egészséget, mint a város és az egyetem a világ legstabilabb dolga. Garantáljuk a minőséget és a folyamatos fejlődést – mondta hirek.unideb.hu-nak Papp Csaba, aki július 1-től a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet megbízott igazgatója.

A sajtótájékoztatón szó volt arról is, hogy az intézet a jövőben felvállalja a fiatalok prevenciós ellátását. Egy olyan központot alakítanak majd ki, ahol a gyerekek az előírt szűrések mellett többek között speciális vizsgálatokon, egészségfejlesztő és drogprevenciós előadásokon vesznek részt.

Július 2-tól új helyen kell keresniük a betegeknek a felnőtt háziorvosi ügyeletet: a Klinikai Központ főépületétől jobbra, a régi I. számú Sebészet, jelenleg az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina épületének bal oldalán. Az ügyelet egy modern, légkondicionált teret kapott, és ezentúl 24 órában, egy vizsgáló és egy kivonuló orvosi egység áll a városi lakosok rendelkezésére. Amennyiben egy beteg nem sürgősségi vagy mentőszolgálati ellátást igényel, az ügyeletet házhoz is lehet hívni, vagy tanácsot lehet kérni a 06-52-40-40-40-es telefonszámon. A gyermek háziorvosi ügyelet változatlanul a Gyermekgyógyászai Klinika épületében működik majd, ahol egy új, önálló ügyeleti szobát alakítottak ki. Itt hétköznap 18-tól 8 óráig, hétvégén pedig éjjel-nappal várják a betegeket, telefonon a 06-52-416-275-ön érhető el.

Legolvasottabb cikkeink