• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megújult a sugárterápiás központ Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Rövidebb, ám hatékonyabb lehet a sugárkezelési folyamat az új, modern készülékkel.

Bővült a sugárterápiás ellátások lehetősége a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikáján egy olyan új, európai uniós támogatással vásárolt lineáris gyorsító révén, amellyel nagy pontosságú speciális technikák is elvégezhetők. A debreceni Onkológiai Klinika Sugárterápia Osztályán ezzel négyre nőtt a lineáris gyorsítók száma, és a legnagyobb vidéki sugárterápiás központ jött létre hazánkban - tudatta közleményében az intézmény.

A 824 millió forintos támogatással beszerzett új műszer a legkorszerűbb technikát képviseli. Lehetővé teszi a test koponyán kívüli részének úgynevezett sztereotaxiás (sugársebészeti) kezelését az eddig sugárterápiával nem kezelhető betegcsoportok esetében is.

A modern készülékkel a tumorra leadható sugárdózis növelhető az ép szövetek sugárterhelésének csökkentése mellett, így a kezelés hatékonysága fokozódik, a mellékhatások, valamint a szövődmények pedig csökkennek.

A berendezés lehetőséget teremt kis térfogatban nagy dózisú kezelések kivitelezésére, amely során a korábbinál akár háromszor nagyobb dózisban válik lehetővé a beavatkozás és lényegesen kevesebbszer is indokolt. Így a hetekig vagy hónapokig elhúzódó kezeléssorozat akár 2-3 alkalomra is rövidülhet. A hagyományos lineáris gyorsító esetén nagyobb dózis leadása hosszabb kezelési időt eredményezne, ám az újfajta készüléksimító szűrő nélkül is képes működni, ezáltal a kezelések időtartama nem növekszik.

Az Elekta gyártmányú, Versa HD típusú készülék képvezérelt kezelések végzésére alkalmas, vagyis a sugárkezelés előtt kép készíthető a beteg kezelt testrészéről a besugárzáskor használt nagyenergiájú sugárnyalábbal, majd az így kapott képet a tervezőrendszer által rekonstruált képhez hasonlítva határozható meg a megfelelő testhelyzet.

A készülék diagnosztikus képminőségű sorozatfelvételek készítésére is alkalmas egy speciális CT segítségével, amelyből ugyancsak a beteg fekvésének helyes pozíciója számítható ki. Az úgynevezett képvezérelt technika (IGRT: Image Guided Radiotherapy) a kétféle képkészítési eljárással végzett ellenőrzés révén segíti a milliméter pontosságú testhelyzet megvalósítását, így az ép szövetek védelmét. A kezelőasztal távvezérléssel a szokásos három eltolási irányon túl, további három irányba forgatható.

A nagy dózisteljesítményű besugárzással tehát nagyobb sugárdózis rövid idő alatt adható le, ezáltal a betegellátási idő és a mellékhatások is csökkennek, javulnak a gyógyulási esélyek és magasabb életminőség lesz elérhető.