• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvosi készségfejlesztő központ Szegeden

Regionális hírek Forrás: MTI

A felnőttet és gyereket formázó bábukon valamennyi életfunkció érzékelhető.

A medikusok gyakorlati képzését segítő orvosi készségfejlesztő központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán (SZTE ÁOK) - közölte Boros Mihály professzor szerdán a helyszínen. Az országban egyedülálló berendezésekkel is felszerelt szimulációs laborban a leendő orvosok számítógéppel vezérelt, valósághű bábuk segítségével gyakorolhatják a különböző diagnosztikai módszereket, illetve beavatkozásokat - mondta az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézetének vezetője.

A felnőttet és gyereket formázó bábukon valamennyi életfunkció érzékelhető: tapintható a pulzusuk, vizsgálható a légzésük, a kihelyezett monitorokon keresztül követhető a testhőmérsékletük, vérnyomásuk változása, de képesek sírni is. A korszerű számítógépes szoftvereknek köszönhetően a szimulációs bábuk produkálják az egyes betegségek tüneteit is, és valósághűen reagálnak a különféle beavatkozásokra - magyarázta a szakember.

A gyakorlás mellett az elsajátított ismeretek számonkérésére is alkalmas a központ, ilyenkor a vizsgázó diákok feladata lehet a pontos diagnózis felállítása és a megfelelő terápia végrehajtása - tette hozzá az egyetemi tanár.

Mészáros András doktorandusz hallgató vérző gyomorfekély ellátását mutatja be egy endoszkópos szimulációs berendezésen a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új, orvosi készségfejlesztő központjában.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az ország más orvosegyetemein működő vagy tervezett központokkal szemben a szegedi labor elsősorban az alapképzésben tanuló hallgatók oktatását szolgálja. Nagy előnye, hogy olyan beavatkozásokat is elsajátíthatnak itt a leendő orvosok, melyek tanulmányozása valós betegek esetében csak nagyon nehezen lenne megoldható - közölte Boros Mihály.

A professzor elmondta, a szegedi központban egy olyan, az országban egyedülálló szimulációs eszköz is működik, amelyen az endoszkópos beavatkozásokat gyakorolhatják a diákok valósághű képalkotó-diagnosztikai felvételek segítségével.

A laboratórium kialakításához szükséges infrastrukturális fejlesztéseket saját bevételeiből fedezte az SZTE ÁOK, a szimulációs eszközöket uniós támogatással vásárolta az egyetem, a teljes fejlesztés költsége mintegy 230 millió forint volt.