• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvosi szakvizsga - uniós forrásból

Regionális hírek Forrás: Debreceni Egyetem

Az elmúlt két és fél évben 40 orvos első, második alap, vagy ráépített szakvizsgájához nyújtott segítséget uniós forrásból a Debreceni Egyetem.

A 187 millió forintos pályázati forrású projekt a Klinikai Központ betegellátási stratégiája szempontjából fontos szakterületeken támogatta a szakemberek képzését. Az ösztöndíj-szerződést aláírók vállalták, hogy tanulmányaikat követően a támogatott képzési időtartamnak megfelelő ideig az intézmény alkalmazásában dolgoznak tovább - közölte az egyetem.

A betegellátás, az oktatás, a kutatás minőségének javítása, a munkatársak előmenetelének támogatása és a jól képzett munkaerő megtartása mára az egészségügyi szolgáltatók legnagyobb kihívása. A Debreceni Egyetem mind az oktatás-kutatás, mind a betegellátás területén törekszik a kiemelkedő színvonalú, minőségi szolgáltatás feltételeinek biztosítására. Ennek része, hogy kellő számú és megfelelő képzettségű orvos és szakdolgozói gárda álljon a betegek rendelkezésére.

A program alapvető célja az volt, hogy támogassa az orvosokat az első, második alap és ráépített szakvizsga megszerzésében, javítva ezzel az egészségügyi ellátás színvonalát. A már szakvizsgával rendelkező szakorvosok számára is lehetőséget biztosított a program, hogy szaktudásukat további második alap,vagy ráépített szakvizsgával bővítsék. A pályázati forrásnak köszönhetően ösztöndíj-rendszerben képezhette magát a projekt 40 résztvevője, a 23 első alap és 17 második alap, vagy ráépített szakvizsgájára készülő szakember. A projekt zárásáig 21 első alap és 17 második alap, vagy ráépített szakképzésben résztvevő szerezte meg a szakvizsgáját.

A hasonló hazai kezdeményezések, mint a Markusovszky Lajos, Than Károly, Méhes Károly, Gábor Aurél ösztöndíj-programok az orvosok, illetve a gyógyító személyzet itthon maradását, fizetésemelését szolgálják. Emellett - nem utolsó sorban - megpróbálják az egészségügy egy másik komoly problémáját, a paraszolvenciát is felszámolni.