• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Őssejtkezelések távolba nyúló együttműködéssel

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Tervezik egy regionális köldökzsinórvér-bank kialakítását és fejlesztését a Központ koordinációjával.

2011. május 10-e óta nyújt Kelet-Magyarország betegei számára korszerű, teljes körű, befejezett gyógykezelést és gondozást a DE OEC, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolci Városi kórházak együttműködésével többletfinanszírozás nélkül létrejött Kelet-Magyarországi Hematológiai és Transzplantációs Módszertani és Koordinációs Központ. Ma délelőtt három, a Központban eredményesen kezelt beteg - két gyermek és egy felnőtt - számolt be tapasztalatairól.

Az egyik gyermek heveny fehérvérűség különösen súlyos formájában szenvedett. Az átültetés óta teljesen panaszmentes, és életvitele már alig különbözik a kortársaiétól.

A másik gyermek veleszületett súlyos vérzékenysége miatt sem iskolába, sem más gyermek-közösségbe nem illeszkedhetett be, több alkalommal hosszú heteket töltött a Gyermekklinikán. Előfordult, hogy lélegeztető géppel történő légzéstámogatásra is szüksége volt. Az allogén (idegen donorból) átültetést követően egyszer sem ismétlődött meg a vérzése, gyógyszerre, vérkészítmények pótlására nem szorul. Ma már kortárs gyermekközösség kiegyensúlyozott tagjaként él.

A sajtótájékoztatón olyan felnőtt lymphomás beteget is bemutattak, akinek eredményes transzplantációja Debrecenben történt. Már a betegség felismerésekor számoltak az autológ (saját őssejt) átültetés szükségességével. A sikeres eljárást követően a beteg teljesen tünetmentes, fennakadás nélkül tudja igen nagy teherrel és egyúttal társadalmi megbecsültséggel járó munkáját folytatni.

Az együttműködés részeként a miskolci központban végzik a helyben és a debreceni központban kezelt gyermekek vérképző őssejt transzplantációját. Lehetőség van mind autológ, azaz saját, mind allogén, azaz testvérből vagy idegen donorból származó őssejt átültetésekre. A debreceni központban nagy számban végeznek autológ átültetéseket a miskolci központban kezelt és gondozott betegek köréből is – tájékoztatott Dr. Kiss Csongor egyetemi tanár, a Gyermekhematológiai- Onkológiai Tanszék vezetője.

Elhangzott, a jövőben a közös központ a vérképző őssejt transzplantációs aktivitás fejlesztését tervezi, amely magában foglalja az allogén átültetések és a gyermekkori beavatkozások kivitelezését a debreceni központban. Az átültetésekhez kapcsolódóan a két alközpont munkatársai közös tudományos munkát folytatnak az eljárás fejlesztése, bővítése érdekében. A partnerek kölcsönösen részt vesznek a Laki Kálmán Doktori Iskola, valamint a Kutatóegyetemi TÁMOP pályázat programjaiban – mondta el a tervekről Dr. Udvardy Miklós egyetemi tanár, a Belgyógyászati Intézet igazgatója.

Folyamatban van a Módszertani és Koordinációs Központ működési rendjének kialakítása, a tervek szerint az alközpontok önálló névvel jelennek majd meg. A közeljövő tervei közé tartozik egy regionális köldökzsinórvér-bank kialakítása, fejlesztése is, amelynek működését ugyancsak a Kelet Magyarországi Központ koordinálja.