• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

SE: nem lehet gond a betegellátásban

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Dr. Szél Ágoston, az SE új rektora a stabilitásra és az együttműködésre épít.

A napokban indult új egészségügyi ellátási rendben már találtak olyan hiányosságokat, amelyek a Semmelweis Egyetemet is érintik, ám ezeket folyamatosan jelzik az államtitkárságnak, és semmiképpen nem okozhatnak gondot a betegellátásban. Többek között erről tájékoztatta a sajtó képviselőit tegnap délután az egyetem új rektora, dr. Szél Ágoston és a leendő klinikai rektorhelyettes, dr. Gál János professzor (jelenleg az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója), aki hozzátette: a TEK-en (területi ellátási kötelezettség) kívülről érkező betegeket is ellátják. A gyógyító munkát nem akadályozza orvoshiány, amely az egyetemet is sújtja, de még kezelhető mértékben.

A hálapénz Szél Ágoston szerint demoralizáló és romboló hatású a magyar egészségügyben, ám ezzel együtt nem lehet kizárni, csak eltűrni, éppen ezért elfogadását nem támogatják, de engedélyezték az Egyetemen. A téma kapcsán Gál János angliai tapasztalatairól számolt be: az angol kollégák hitetlenkedve kérdezték, hogy Magyarországon tényleg pénzt adnak a betegek. Ők ugyanis szégyellnék, ha a náluk szerényebb anyagi helyzetben lévő betegtől pénzt fogadnának el, igaz, az orvosok a harmadik legjobban megfizetett szakma képviselői a szigetországban.

Az egyetem gazdálkodása stabil, jelentette ki a rektor egy erre vonatkozó kérdés kapcsán, hozzátéve: nincs hatvan napon túli tartozásuk. A tavaly szétosztott konszolidációs támogatást egyelőre az OEP nem vonta le, de az egyetem nem is használta fel.

Integratív vezetői stílust szeretne megvalósítani az új rektor, mottóját az SE nevének mozaikszavára építette: stabilitás és együttműködés. Szeretné megőrizni az Egyetem értékeit, illetve rektori munkájában támaszkodni kíván a megfelelő szakemberekre.

A Semmelweis Hírek információi szerint a már megismert Gál Jánoson kívül két másik szakembert választott rektorhelyettesnek: dr. Hunyady Lászlót (az Élettani Intézet igazgatója) és dr. Molnár Mária Juditot (a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete). Vezetőként erős karokra, erős kari dékánokra szeretne építeni, lehetővé téve a közös képzéseket, pályázatokat, tudományos projekteket.

A rektor bejelentette, hogy az intézmény médiadíját az Egyetem tavasszal elhunyt professzoráról, Kopp Máriáról nevezik el, akit közös munkájuk során rendkívüli személyiségnek ismert meg.