• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Steril lakás a csontvelőátültetett gyerekeknek

Regionális hírek Forrás: MTI

"Steril ház", azaz a Zsóka-lak segíti a rákos gyermekek gyógyulását Nyíregyházán.

A csontvelő-átültetésen átesett gyermekek gyógyulását szolgálja az a "steril ház" - egy kétszobás panellakás -, amelyet a felajánlott adók egy százalékából és vállalkozók segítségével alakítottak ki Nyíregyházán. A Törzs utcai lakás legfontosabb célja, hogy fertőzésmentes, ellenőrzött környezetet biztosítson a kórházi transzplantáción átesett gyerekek számára - mondta Varga Áronné, a kezdeményezést elindító Alapítvány a Rákos Gyermekekért szervezet elnöke az átadás kapcsán tartott szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatón.

Az alapítvány a felajánlott adók egy százalékából és adományok segítségével összegyűjtött pénzből, mintegy 8,3 millió forintból vásárolta meg a megyei kórház közelében fekvő örökösföldi lakást, amelyet - a beteg gyerekek igényeihez mérten - teljesen átalakítottak: a levegő fertőtlenítéséről és szűréséről baktericid lámpa gondoskodik, a helyiségekben pedig speciális vegyszerekkel védekeznek a kórokozók ellen.  A Zsóka-laknak elnevezett lakásba, ahol csak a gyermek és édesanyja tartózkodhat, kizárólag egyszer használatos védelmi eszközökkel szabad belépni a látogatóknak - húzta alá Varga Áronné.

Puskás Zsuzsanna gyermekorvos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarországon évente 150-200 új gyermekkori daganatos betegséget regisztrálnak, ezek egy része leukémia (a fehérvérsejtek rákos szaporulata), illetve limfóma (a nyirokrendszer rosszindulatú daganata) és a test különböző szerveiben kialakuló tumor. A leukémia egyik legeredményesebb gyógymódja a csontvelő-átültetés, amely két, a páciens számára hosszadalmas és fájdalmas kezelésből áll: a kemoterápia során először a beteg sejteket távolítják a páciens testéből, majd a levett egészséges csontvelőt intravénás úton juttatják vissza a szervezetbe. A kockázat itt lép fel, mivel a kemoterápia miatt nagyon legyengül a beteg immunrendszere, a beültetett csontvelősejteknek pedig időre van szükségük ahhoz, hogy újra kialakítsák a szervezet védekezőképességét - magyarázta a szakember.

A fertőzésveszély miatt a kórházakban általában szigorúan ellenőrzött, úgynevezett steril bokszokban tartják a beavatkozáson átesett gyermekeket, a tapasztalat azonban az, hogy a hazabocsátás után is fontos biztosítani a megfelelő higiénés körülményeket a gyerekek számára, akiket fokozatosan kell visszaszoktatni a külvilághoz. Megfelelő körülmények esetén megnőnek az ilyen betegségekben szenvedő gyermekek túlélési esélyei.

Varga Áronné a tájékoztatón kiemelte, hogy a családok sokszor nem tudják vállalni az ezzel járó költségeket, az alapítvány pedig éppen a gyógyuláshoz megfelelő hely biztosításával tud segíteni. A Zsóka-laknak jelenleg nincsen lakója; a beteg gyerekek a gyógyulási időszak idejére térítésmentesen vehetik igénybe majd a teljesen felszerelt lakás szolgáltatásait.
Az alapítvány által indított kezdeményezést több vállalkozó és egy helyi kereskedelmi rádió is felkarolta. A "steril ház" működtetésének több milliós költéségét egyébként az idén felajánlott adók egy százalékából és pályázati úton szerzett pénzekből finanszírozná az alapítvány.