• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szezont nyitó prevenció Somogy megyében

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A Somogy Megyei Kormányhivatal munkatársai tanácsokkal segítették a szezonális felkészülést.

A nyár a pihenés, feltöltődés időszaka, azonban számos környezeti veszély is leselkedik ebben az időben a lakosságra. Annak érdekében, hogy a szünidő a gondtalan pihenés, kikapcsolódás ideje legyen, a Megyei Egészség Fórum június 26-án – a Szenvedélyek napja rendezvényhez kapcsolódóan - „Szezon nyitó prevenciós" programot szervezett -  tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal.

Dr. Pálca-Juhász Márta megyei tiszti orvos a plenáris ülést megnyitó előadásban közegészségügyi tanácsokkal látta el az érdeklődő hallgatóságot. Kiemelte, hogy az utóbbi 110 évben 8 nappal nőtt a nyári napok, s ennek következtében a hőhullámok száma is. A fürdőzésre, napozásra, helyes folyadékfogyasztásra vonatkozó ajánlások betartásával a kellemetlen következmények, balesetek megelőzhetők. A gyógyszerek és a vegyi anyagok helyes tárolására, a leggyakoribb allergének és a kullancsok elleni védekezésre is kitért előadásában. Útravalóként a Megyei Egészség Fórum, az Országos Környezetegészségügyi Intézet és az ÁNTSZ weboldalain található hasznos ismeretekre hívta fel a figyelmet.

Dr. Tóth Szabolcs, az élelmiszerlánc-biztonsági, növény– és talajvédelmi főosztály vezetője a vásárláshoz, ételkészítéshez, utazáshoz adott tanácsokat. A fesztiválozók és a fagylaltimádók, az utcai ételfogyasztást előnyben részesítők is megfontolandó szempontokat ismerhettek meg.

Biczó Zoltán, a foglalkoztatási főosztály munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési osztályának munkatársa a nyári munkavégzés alatti, hőség okozta kockázatok megelőzéséről, a munkaszervezés fontosságáról adott részletes információkat. A klímaberendések és a ventilátorok használatának szabályait, a nyári mezőgazdasági munkákra vonatkozó ajánlásokat is megismerhette a hallgatóság.

Gyarmati László, a Vöröskereszt megyei szervezetének szakmai vezetője a kiemelte a nyári véradás szervezésének fontosságát, mert „a balesetek, betegségek nem mennek szabadságra." A Balaton partján, a kijelölt fürdőhelyeken szakszerű segítséget nyújtó, képzett munkatársaik adnak elsősegély ügyeletet, akik a balesetek megelőzésére is nagy figyelmet fordítanak.

A plenáris ülést követően a „Szezon nyitó egészség programok" keretében egészségügyi szűrésekkel, szezonális prevenciós tanácsadással - fürdés, napozás, oltások, élelmiszerhigiéne, diéta - 4 standon várták a látogatókat a kormányhivatal munkatársai.

Nagy sikert aratott az óvodás és iskolás korú látogatók körében a fertőzések terjedéséről, a kézhigiéne fontosságáról tartott bemutató és – az országos kiterjesztés alatt álló - kémiai biztonsági oktató társasjáték.

Legolvasottabb cikkeink