• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szimulációs képzőrészleget avattak a Honvédkórházban

Regionális hírek Forrás: MTI - Weborvos

Harctéren megsérültek ellátására is felkészítik az egészségügyi dolgozókat.

Átadták csütörtökön a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ klinikai demonstrációs egységét, ahol a gyakorlati helyzet szimulálásával mindennapi beavatkozásokra és a legszélsőségesebb körülmények között, például harctéren megsérült emberek ellátására is felkészítik az egészségügyi dolgozókat. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében azt mondta: az új részleg lehetővé teszi, hogy olyan orvosokat és ápolókat képezzenek, akik ha szükséges, a harctereken, a válságövezetekben, külföldi missziókban is meg tudják állni a helyüket. Ezzel együtt az egész magyar egészségügy szereplőinek képzésében fontos szerepet vállalnak.

Hende Csaba elmondta, hogy a kórház teljesítménye 17 százalékkal nőtt, úgy, hogy majdnem felére esett vissza az a hiány, amellyel átvették az intézményt. A miniszter szerint a Honvédkórház megújításának befejezése "még odébb van", de az első, legnehezebb lépéseket már megtették. A következő feladatok között Hende Csaba a sürgősségi ellátás megújítását, a várakozási idő radikális csökkentését említette.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az egészségügyi képzésben a gyakorlati helyzetek szimulálása kiemelt fontosságú.

Az államtitkár is kitért arra, hogy amikor átvették az egészségügyet, szembesültek azzal, hogy az évek során milyen romboláson ment keresztült különösen az ápolók és szakdolgozók gyakorlati képzése. Ennek újjáépítése során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az új módszer gyakorlatközpontú legyen, az egészségügy szereplőinek hasznos és alkalmazható tudást adjanak, továbbá hogy a képzést visszavigyék oda, ahol a gyakorlat is zajlik. Szócska Miklós megköszönte, hogy a Honvédkórház elsőként vállalta egy ilyen képzési egység kialakítását, amely a nemzeti egészségügyi szolgálat és a honvédegészségügy közös munkájával valósult meg.

A beruházás 62 millió forintba került. Ebből 32 millió forintot a HM EI Zrt., 15 millió forintot az MH Egészségügyi Központ biztosított, míg a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) 15 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez.

Egészségügyi dolgozók gyakorolnak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Klinikai demonstrációs egységében. MTI Fotók: Koszticsák Szilárd

Az egészségügyi központ parancsnoka, Szabó István dandártábornok megnyitó beszédében elmondta: csaknem egyéves munkával a GYEMSZI segítéségével és a HM EI Zrt. hathatós támogatásával hozták létre a klinikai demonstrációs egységet, amely az egész magyar egészségügyet szolgálja.

Az új részlegben az egészségügyi dolgozók az általános ápolási, szakápolási, szakasszisztensi, valamint speciális katona egészségügyi feladatok ellátását is gyakorolják, hogy a legválságosabb helyzetekben - akár katasztrófaelhárítási feladatok közben - és a legszélsőségesebb körülmények között - akár a harctéren is - készségszintű tudással rendelkezzenek - fejtette ki Szabó István parancsnok.

Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója példamutatónak nevezte azt a munkát, ahogyan magyar forrásból, magyar ötlet alapján, a GYEMSZI szakembereinek irányításával a klinikai egység elkészült.
Rauh Edit, a GYEMSZI főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy óriási szükség van a szimulációs oktatás kiterjesztésére. Elmondta, hogy a GYEMSZI fenntartásában lévő kórházak közül már több jelezte is, hogy szívesen részt venne a fejlesztésben.

Hende Csaba honvédelmi miniszter (j2), Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára (j) és Zsiros Lajos a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ orvos igazgatója (j3).

SKILL-laborok - az egészségügyi szakképzés minőségi fejlesztése
A későbbi munkahelyi beválás sikerének egyik záloga, hogy azonnal munkába állítható, és terhelhető munkaerőt bocsájtson ki a képző intézmény. Az egészségügyi szakképzésekben kb. a 70-es évek közepéig tankórtermi körülmények között készítették fel a tanulókat az ápolói szakma gyakorlatára. Ezt a képzési formát az 1975-ben bevezetett szakképzési rendszerben nem lehetett tovább folytatni (életkor, stb.) Az évek során felgyűlt hazai, valamint a külföldi (EU, É-Amerika) tapasztalat rámutatott arra, hogy a munkahelyi szimulációs gyakorlat nem helyettesíthető semmi mással, és a pályaelhagyás egyik oka feltétlenül a képzésnek ebben a hiányosságában kereshető - világította meg a most átadott részleg szakmai előnyeit a GYEMSZI közleménye.

A szakmai képesítések elismeréséről szóló Európai Parlament és a Tanács 2005. szeptember 7-i 2005/36/EK irányelv szerint azt általános ápoló képzésnek a klinikai gyakorlat legalább a felét teszi ki. A klinikai gyakorlat csak meghatározott szakmai területen és feltételek között folyhat, erre tekintettel a szakmai gyakorlati demonstrációs egység modelleket szüksége létrehozni, illetve fejleszteni térségi keretek között. A moduláris rendszerű szakképzés új szervezési formák alkalmazását, az elméleti és gyakorlati képzés integrált megvalósítását teszi szükségessé.

A skill-labor modell lényege, hogy szimulációs gyakorlatok szisztematikusan egymásra épülő sorozatával, a megszerzett elméleti tudásra alapozva készíti fel a tanulókat a majdani, valós környezetben, betegekkel végzendő munkájukra. A skill laboratórium a rezidenseknek és szakdolgozóknak egyaránt rendelkezésre áll majd, és új módszerek bevezetése esetén a szimulációs oktatás lehetősége is adott. Az oktatás tematikája szigorú szakmai szabályok szerint épül fel, ugyanakkor hangsúlyt fektet arra is, hogy helyi igényekre reagálva alkalmazható legyen az egészségügyi szakképzésben, országszerte. A most, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházában átadott első skill-labor modellként állítható az egészségügyi szakképzést folytató valamennyi képzőhely számára és alapként szolgál a régiós rendszer kialakításához.

A pilot skill-labor a honvédegészségügy és a GYEMSZI szakmai együttműködésében valósul meg. A GYEMSZI a program szakmai irányítója, koordinátora, és a fejlesztő csapat tagja. Részt vesz a modell kialakításában, a résztvevő személyek (szaktanácsadók, mentor, tutor) kiválasztásában, képzésében, a dokumentáció és a kézikönyv összeállításban. Kidolgozza a képzési tematikákat, a modell működési szabályait, a minőségbiztosítási rendszert, monitorozás, és értékelés rendszerét. A skill-labor eszközei és felszerelése is speciális.

Az ápolásnak, valamint a sürgősségi és az aneszteziológia ellátásnak a teljes vertikuma, a legkorszerűbb eszközök találhatók meg itt. A tapasztalati tudás fejlesztését három demo baba is szolgálja.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórháza teljes körű polgári- és katona-egészségügyi ellátást nyújtó akkreditált oktatási intézmény. A skill laboratórium kialakításával korszerű, az intézeti szakoktatók felügyeletével és koordinációs munkájával a nemzetközi elvárásoknak megfelelő, költséghatékony, civil- és katona-egészségügyi oktatóbázis működtetése valósul meg. Ez a speciális képzésforma kellőképpen felkészíti a honvédegészségügy munkatársait is az akár rendkívüli helyzetekben történő önálló, vagy team munkában végzett megfelelő szintű ellátás nyújtására.

A most átadott egységben évente közel 1000 orvos, orvostanhallgató, szakdolgozó, közép- és felsőfokú egészségügyi szakképzésben résztvevő hallgató kap majd képzést - áll a közleményben.