• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tarlós visszavonta a kórházállamosító előterjesztést

Regionális hírek Forrás: MTI

A tizenkét fővárosi intézmény átadásáról egy későbbi ülésen tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.

A régiúj zászló
Visszavonta a tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést Tarlós István főpolgármester, így erről várhatóan egy későbbi ülésen tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.  Az önkormányzat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) között kötendő megállapodás tervezete tartalmazza az alapellátást meghaladó fekvőbeteg-szakellátással, illetve fekvő- és járóbeteg-szakellátással kapcsolatos kötelező fővárosi önkormányzati feladatok, továbbá az intézmények alapító okiratában meghatározott egyéb tevékenységek, a fővárosi önkormányzat intézményfenntartói jogának, az érintett vagyonelemek tulajdonjogának, valamint a kapcsolódó jogoknak és kötelezettségeknek átadás-átvételét.

A dokumentum szerint az állami átvétel kezdő napja 2012. január 1. Az átadás-átvétel zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a főváros és a tárca tematikus munkacsoportokat alakít majd ki.

Ha a közgyűlés elfogadta volna a javaslatot, úgy a főpolgármester a határozathozatalt követően aláírhatta volna a megállapodást Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral.

Az újújzászló
(MTI fotó: Kovács Tamás)

Tarlós: vannak még rendezetlen kérdések a kórházátadásokkal kapcsolatban
Még jó néhány kérdés van, amelyet rendeznünk kell, mielőtt a kormánynak átadnánk a kórházakat, itt csak maga az elképzelés "stabilizálódott", a módja "még picit nyitva van" - válaszolta Tarlós István főpolgármester az MTI kérdésére szerdán, azzal összefüggésben, miért vonta vissza a kórházak állami kézbe adásával kapcsolatos közgyűlési előterjesztést.

A főpolgármester újságírók előtt elmondta: az átadás-átvétel hosszú folyamat még, hiányzik egyebek mellett az a jogszabály, amely az ingatlanok átadását lehetővé tenné. "Ennek a jogszabálynak a megszületéséig még nem tudunk semmilyen megállapodást megkötni" - tette hozzá. Jelezte azt is, vannak még olyan "járulékos", nem közvetlenül a gyógyítással összefüggő ingatlanok, amelyeket nem kíván a főváros átadni.

Tarlós István arról is beszámolt: a főváros ragaszkodik a kórházak adósságállományának átvállalásához, és ahhoz, hogy a folyamatban lévő pályázatok további költségeit az állam viselje. A főpolgármester álláspontja szerint korai még azt mondani, hogy ez az ügy befejezett, ugyanakkor a kapacitáskihasználástól kezdve egészen a beszállítói problémák rendezéséig van létjogosultsága a koncepciónak. A városvezető luxusnak nevezte, hogy van olyan fővárosi kórház, ahol "kis túlzással XIX. századi körülmények között operálnak, míg például a Honvéd Kórházban 16 korszerű műtő van, és ezek közül állandóan csak négyet vagy ötöt használnak".

Horváth Csaba: a betegek győztak az ibgatlanspekulánsok ellen
A szocialista frakcióvezető a betegek győzelmeként és az ingatlanspekulánsok vereségeként értékelte, hogy Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester a szerdai közgyűlésen visszavonta a fővárosi kórházak állami kézbe adásáról szóló előterjesztést. A szocialista képviselő szerint az előterjesztés egyértelműen ingatlanspekulációra, ingatlanpanamára irányult. Közölte, a dokumentum értelmében minden második kórházat be kellene zárni, ez pedig a budapestieknek hosszabb várólistát, és rosszabb ellátást jelentene.

Horváth Csaba ugyanakkor jelezte, a meccs még nem ért véget, és elképzelhető, hogy a szükséges törvénymódosítások után újra napirendre kerülhet a kórházak államosításának a kérdése. Ezzel utalt arra, hogy a főváros és az állam közötti megállapodást a jogszabályi háttér rendezetlensége miatt nem kívánta megkötni a városvezetés. (Az előterjesztés az aláíráshoz adott volna közgyűlési felhatalmazást a főpolgármesternek.) A szocialista politikus szerint azonban a "fideszes törvényhozási metódusban (...) a ma még törvénytelen dolog holnap törvényessé válhat".

Havas Szófia
szocialista szakpolitikus arról beszélt, örülnek annak, hogy Tarlós Istvánnak maradt ideje és energiája arra, hogy "két zászlótervezés között" rájöjjön, súlyosan törvényellenes lenne az előterjesztés elfogadása. Elmondta, nem értik a városvezetés részéről a sietséget és a kapkodást, azt hogy még az őszi kétharmados törvényalkotás előtt meg akarnak szabadulni a kötelező önkormányzati feladatoktól, a betegektől. Jelezte: egyelőre még azt sem tudni, kihez kerülnek a kórházak; a kormányhivatalokhoz, vagy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez.

Arra a kérdésre, szerinte melyik intézmény lenne a jobb döntés, Havas Szófia azt mondta: minél távolabb van az egészségügyi ellátás a betegektől, annál rosszabb a színvonal, ezért - ha már az államosítás mellett döntenek - inkább a hivatalokhoz érdemes telepíteni a kórházakat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában mindenhol - a 150 éves angol állami egészségügyi szolgálatot leszámítva - mindenhol önkormányzatok, vagy ahhoz közeli szervezetek végzik az irányítást az egészségügyi ellátásban.

Pesti Imre: a fővárosi kormányhivatalokhoz kerülnek a kórházak
A budapesti kórházak várhatóan a fővárosi kormányhivatalhoz kerülnek január 1-jétől - közölte a hivatal vezetője egy szerdai televíziós interjúban Pesti Imre a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában úgy fogalmazott: "nagy valószínűséggel, a miniszterelnök szándéka szerint ezek az intézmények a kormányhivatalokhoz fognak kerülni", és amennyiben így lesz, akkor a fővárosi, illetve a megyei kormányhivatalok a helyi érdekeket is figyelembe véve fogják üzemeltetni a kórházakat.

Elmondta, a fővárosi önkormányzat 12 kórháza 99 telephelyen, 487 épületben, rendkívül elavult struktúrában működik, és a főváros egészségügye biztos, hogy megújításra szorul. Emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi államtitkárság korábban jelezte azt a szándékát, hogy a kórházak állami kézbe kerüljenek. Hozzátette: ezt a miniszterelnök is megerősítette. Elmondta azt is, állami működtetés esetén természetesnek tartja, hogy a kórházakhoz tartozó eszközök és ingatlanok is az államhoz kerülnek. Mint fogalmazott, lehet vita erről, de nagyon furcsa lenne, hogy az egészségügy működtetését az állam szervezné, irányítaná, működtetné, közben az infrastruktúra és az ingatlanok az önkormányzatoknál maradnak.