• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Teret adtak az egészségnek

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Másodszor tartott alapellátási értekezletet a Somogy Megyei Egészségfórum.

Az elmúlt évhez hasonlóan, hagyományteremtő céllal a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által életre hívott Megyei Egészségfórum 2014. április 16-án második alkalommal rendezte meg a megyei alapellátási értekezletet, melynek szlogenjeként a „Teret adunk az egészségnek" címet választotta. Az értekezlet célja a prevenciós, szűrési, gondozási tevékenység szakmai, kommunikációs, motivációs, és szakfelügyeleti eszközökkel való támogatása volt neves szakemberek előadásaival.

A rendezvényen 143 fő, köztük felnőtt háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok, az alapellátási team szakdolgozói, valamint a szakmai szervezetek, kamarák, egészségügyi szolgáltatók képviselői, és a megyei,- járási népegészségügyi szervek munkatársak vettek részt.

A SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv nevében Dr. Jankovics Judit, a megyei tisztifőorvos helyettese köszöntőjében elmondta, hogy a Megyei Egészség Fórum egész évi munkának fő célkitűzését foglalja össze a „Teret adunk az egészségnek" jelmondata. 2013-ban az MEF-ben végzett munka, széleskörű szakmapolitikai és szakmai és civil támogatás mellett sikeresen teljesítette a prevenciós célkitűzéseit, és ezzel megalapozta azt, hogy feladatainkat továbbgondolva és prevenció színtereinket szélesítve alkossuk meg 2014-évi munkatervünket. Invitálta az alapellátás egészségügyi szolgáltatónak teljes körét az egészségkultúra fejlesztése érdekében végzett közös gondolkodásra, együttműködésre.

Dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója a Svájci Projekt korai tapasztalatairól beszélt, s hogy, mire ad lehetőséget a közel jövő a prevenciós, gondozási, munkában, hogyan fejleszthető tovább a háziorvosi team, a „kapuőri" és a végleges gyógyulást nyújtó funkciók hogyan erősíthetők a betegellátás napi gyakorlatában.

Dr. Pálca - Juhász Márta a SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv tisztiorvosa a Megyei Egészségfórum 2014. évi munkatervének alapellátást érintő célkitűzéseiről tájékoztatta a jelenlévőket és kérte, hogy csatlakozzanak szakértelműkkel és munkájukkal a prevenció bármely területéhez.

Dr. Papp Erzsébet, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Infektológiai Osztályának osztályvezető főorvosa a racionális antibiotikum felhasználásról tartott előadást. Dr. Varga Edit, a SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv járványügyi osztályvezetője a védőoltásokkal kapcsolatos feladatokról, aktualitásokról nyújtott tájékoztatást. Kánya község háziorvosa, Dr. Nagy Árpád a háziorvosi praxisban végzett prevencióról szóló előadásában ismertette mindennapi munkáját, mint „jó gyakorlatot". Az előadás nagy sikert aratott, korszerű és újszerű prevenciós lehetőségeket mutatott be az internet és a média lehetőségeinek széles tárházával.

Nagy érdeklődés kísérte Vasas Jánosné, az OEP Dél-dunántúli Területi Hivatala Ártámogatási és Finanszírozási Osztályának osztályvezetője előadását, aki a háziorvosi finanszírozás aktuális kérdéseiről, friss statisztikai adatokkal tájékoztatta a résztvevőket. A SMKH Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerv képviseletében Dr. Csernyi Anna, egészségügyi szakértő beszélt a közgyógyellátási támogatással, az utazási költségtérítéssel, a táppénzzel és az egyszeri gyógyszersegéllyel kapcsolatos aktualitásokról.

Boldogné Csurik Magdolna országos vezető ápoló, aki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal képviseletében volt jelen, a szimpóziumot magas színvonalúnak és a prevenciós szemlélet formálás fontos színterének értékelte. A konferencia konzultációval, a résztvevők közti tapasztalatcserével zárult.

A lakosság szűrési hajlandóságának növelése érdekében a SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv lakossági tájékoztatót készített a felnőtt korban ajánlott valamint a szájüregi szűrővizsgálatok igénybevételének lehetőségéről, ezt a résztvevőknek egyéb egészségfejlesztő kiadványokkal együtt átadták. Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos lapunknak elmondta, hogy bízik abban, hogy az elkészített tájékoztató plakát a lakosság tájékozottságát és motiváltságát, valamint szűrési megjelenési hajlandóságát pozitívan fogja befolyásolni.