• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tudománnyal köszöntik Muszbek László akadémikust

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Tudományos ülés Muszbek László akadémikus, egyetemi tanár 70. születésnapja alkalmából.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Dr. Muszbek László akadémikus, egyetemi tanár 70. születésnapja alkalmából ünnepi tudományos ülést tart. A kiemelkedően sikeres tudóst a kerek évfordulón Dr. Paragh György centrumelnök, Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke, Dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora, Dr. Csernoch László egyetemi tanár az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Dr. Vécsei László, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnöke, Dr. Kovács L. Gábor, a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság elnöke, Dr. Pfliegler György, a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság elnöke köszönti. A tudományos ülésen a szakterület legkiválóbb képviselői tartanak előadást.

Az ünnepi tudományos ülés helyszíne:
DE OEC In Vitro Diagnosztikai Tömb,
Debrecen, Nagyerdei krt. 98.

Az ünnepi tudományos ülés időpontja
2012. március 8. csütörtök, 15 óra

Dr. Muszbek László akadémikus, egyetemi tanár 1966-ban „summa cum laude" minősítéssel kapott orvosdoktori diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Pályaíve töretlen: a már az egyetemi évei alatt elkezdett tudományos munkáját 1966-tól a Kórélettani Intézet gyakornokaként folytatta, 1968-ban tanársegédi, 1974-ben adjunktusi, 1979-ben egyetemi docensi, 1986-ban egyetemi tanári kinevezést kapott. Laboratóriumi szakorvosi szakvizsgát, haematológiai szakvizsgát és molekuláris genetikai diagnosztika szakvizsgát is szerzett. Tudományos tevékenysége elismeréseként az orvostudomány kandidátusa fokozatot, majd az MTA doktora címet is elnyerte. A Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben levelező tagjává, majd 1995-ben rendes tagjává választotta.

Muszbek László professzor 1995-től 1999-ig a Debreceni Orvostudományi Egyetem rektori tisztét látta el. 1998-ban a Magyar Rektori Konferencia elnökévé választotta. Négy éven keresztül a Magyar Akkreditációs Bizottság alelnöke volt, több éven át az Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanács elnöki tisztét is betöltötte. Az orvos- és egészségtudományi felsőoktatás és a szakorvosképzés egyik vezető hazai szakértője, ezt a területet korábban miniszteri biztosként koordinálta.

1978-ban kapott megbízást a Klinikai Kémiai Intézet megalapítására. Vezetésével az intézet, amely később a Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet néven működött tovább, az ország első, nemzetközileg is nagyra értékelt laboratóriumi diagnosztikai centrumává fejlődött. 2004-ben munkatársaival megalapította a Klinikai Kutató Központot, amely sikeres klinikai kutatási tevékenységet folytat a klinikai genetikai epidemiológia, a betegségek patomechanizmusának kutatása és a ritka betegségek területén. Az itt folyó európai színvonalú klinikai kutatásokat országosan és nemzetközi szinten is elismerik.

Muszbek professzor vezetésével doktori iskola működik, mely a trombózissal, az érbetegségekkel és a hematológiai kutatásokkal foglalkozik. Graduális és posztgraduális oktató-nevelő munkája is kiemelkedően eredményes: öt korábbi munkatársa egyetemi professzor lett, közülük négy tanszékvezető, egy akadémikus, négy a tudomány doktora. Iskolateremtő munkássága terén kiemelkedő jelentőségű, hogy megszervezte az Orvosdiagnosztikai Laboratóriumi Analitikus képzést, valamint a klinikai laboratóriumi kutató képzés akkreditációját. Muszbek László professzor több évtizedes kiemelkedő, sokoldalú tevékenysége elismeréséül számos magas kitüntetésben, elismerésben részesült.

Dr. Muszbek László akadémikus, egyetemi tanár a Nemzetközi Klinikai Kémiai és Laboratóriumi Medicina Szövetség vezetőségi tagja, az Európai Trombózis Kutató Társaság elnöke és négy nemzetközi tudományos folyóirat szerkesztő bizottsági tagja, társszerkesztője.