• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tűz Veszprémben: nem mérgező a levegő

Regionális hírek Forrás: MTI

Nem szennyeződött a levegő mérgező vegyi anyagokkal a veszprémi tűz következtében.

Nincs egészségre ártalmas vegyi anyag a levegőben, ezért csütörtök délelőtt már a méréseket sem folytatják Veszprémben és a környező településeken - mondta Németh Tamás alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.
A veszprémi Videoton Ipari Parkban szerdán kigyulladt polisztirolt gyártó üzem égése során szén-monoxid szabadult fel és a sűrű fekete füsttel nagymennyiségű korom került a levegőbe, s ennek a szennyeződésnek a mértékét vizsgálta folyamatosan a veszprémi mérőkocsi és a székesfehérvári Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség mozgó mérőlaborja is - tájékoztatott a parancsnok.

Határérték feletti vegyianyag-koncentrációt egyszer sem mértek - tette hozzá. Megjegyezte: megszűnt már a kellemetlen szag is a helyszínen.

A tűz keletkezésének okát a tűzoltóság és a rendőrség közösen vizsgálja - mondta Németh Tamás. A parancsnok a kár becslésére nem vállalkozott, ám azt igen jelentősnek nevezte.

Az esti és éjszakai mérések azt jelzik, hogy nem szennyeződött a levegő mérgező vegyi anyagokkal a veszprémi tűz következtében - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetért felelős államtitkára a csütörtöki nap első perceiben a veszprémi Videoton Ipari Park bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a mérések csütörtökön is folyamatosak lesznek.

Mint mondta, "nem normális állapot", hogy nagy mennyiségű korom került a levegőbe, viszont ennek nincsenek egészségügyi következményei. Az államtitkár jelezte: a meteorológiai szolgálat feladatul kapta hogy a beérkező adatokból - szélirány, szélerősség, a koromfelhő magassága - "futtassanak le egy modellt", s mondják meg, milyen kiterjedésű a koromfelhő és milyen irányba halad. Polisztirol égésekor ugyanis szénmonoxid és korom keletkezik - tette hozzá.

Illés Zoltán utasította a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséget, hogy mozgó mérőlaborja csatlakozzon a veszprémi katasztrófavédelem mérőkocsijához, ellenőrizzék a környezetvédelmi szempontból fontos anyagokat, különös tekintettel a szénmonoxidra, a nitrózus gázokra és az aromás szénhidrogénekre. Több ponton zajlanak a mérések - jegyezte meg.

Abban a reményben végzik a méréseket, hogy nincsenek a levegőben például aromás szénhidrogének, amelyek a benzol és a pvc-műanyagok égésekor keletkeznek. Megjegyezte, hogy ha csak polisztirol égett, akkor nincs ilyen veszély.

Ha viszont kerülhettek aromás szénhidrogének a levegőbe, akkor "van egyfajta riasztási kötelezettség a lakosságra vonatkozóan" - tette hozzá. Az államtitkár közölte: a cég polisztirol gyártására kapott engedélyt, s ebből több mint 10 tonnányi égett el. Nagyon nagy hő keletkezett, ezer Celsius foknál is több, hiszen elolvadtak az erős vasszerkezetek. Ha viszont más anyagok is lehettek a helyszínen, az befolyásolhatja a koromfelhő kémiai összetételét - mondta, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "nincs közvetlen veszély az emberekre nézve".

Illés Zoltán elmondta: a meteorológia jelentése szerint 1500 méternyi magasságban északi irányba terjed a koromfelhő, amely már szétterült, és nedves vagy száraz kicsapódással eljuthat a talaj felszínére.

A helyszíni szemlét követően elmondta azt is, hogy tűzoltók még dolgoznak, létrákról árasztják el vízzel a még meglévő kisebb tűzfészkeket, mert meg kell akadályozni, hogy polisztirol maradványok újra lángra kaphassanak. Kitért arra is, hogy a tűzoltók nem mehettek be az üzemcsarnokba - védendő az egészségüket és testi épségüket -, csak távolabbról és létrákról irányították a vízsugarakat a tűzre.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a rendőrség és a tűzoltóság már vizsgálja a tűzeset körülményeit és lehetséges okát. Mint mondta: robbanások is történtek, s az is lehetséges, hogy a gázzal működő targoncák felrobbanása indíthatta be a nagy tüzet.

A Videoton Ipari Parkban a Wolters Hungaria Kft. kétezer négyzetméteres bérelt üzemcsarnoka gyulladt ki eddig ismeretlen okból, az ötös, kiemelt fokozatú tűz oltásában több település tűzoltói vettek részt, 15 járműfecskendővel, húsz vízsugárral. A tűz nyomán az üzem teteje beszakadt, és nagy mennyiségű, sűrű fekete füst szállt fel, amit még a Balaton partjáról is látni lehetett.
A tűzben több mint 10 tonna polisztirol égett el, és ezer Celsius-foknál is magasabb hőmérséklet keletkezett, amelyben megolvadtak a vasszerkezetek - emlékeztet a hírügynökség.