• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új CT-re gyűjt a dunaújvárosi kórház

Regionális hírek Forrás: Radiologia.hu Szerző:

Adományokból, halasztott fizetési konstrukcióval vágnak bele a vásárlásba.

Egyre több CT-vizsgálatot végeznek a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban: 2011-ben 8412, 2013-ban 8823 vizsgálat történt. Az ezredforduló óta áll rendelkezésre a diagnosztikai lehetőség a teljes ellátási terület mintegy 140 000 lakosa számára. A mára már cserére érett készülékük 2002-ben állt munkába, így a tizenkét éve üzemelő CT-t idén ősszel ki kell vonni a forgalomból, hiszen ezen idő alatt műszakilag elavult, és a technológiai fejlődés is újabb, jobb lehetőségeket teremtett azóta – tájékoztatta a radiologia.hu portált dr. Mészáros Lajos, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója.

– Ahhoz, hogy a kórház megfeleljen a működési engedélyében nevesített ellátások feltételeinek, mindenképpen szükség van CT-re. Enélkül ugyanis nem működhet a sürgősségi osztály, illetve a többi szakma diagnosztikai igényét sem lehet kielégíteni. Az akut hasi-, mellkasi- és koponyasérülések, -betegségek nem diagnosztizálhatók korrekten, de stroke ellátás sem végezhető. A nem sürgősségi ellátásoknál, a daganatos betegek diagnosztikájánál is nélkülözhetetlen a CT vizsgálat – sorolja az indokokat a főigazgató. 

A beszerezni kívánt kategóriájú készülék ára típustól függően 100-120 millió forint. A teljes összeg biztosítása csak pályázati forrásból lenne lehetséges, azonban a TIOP 2.2.6-os uniós projektjük elbírálása még nem történt meg, s ha megvalósulna, akkor is még évekbe telne. Tehát erre a forrásra biztosan nem számíthat a kórház ez év őszéig, összegzi Mészáros Lajos. A szükséges pénz körülbelül 30 százalékát tervezik előteremteni külső támogatásokból, a fennmaradó összeget halasztott fizetési konstrukcióval oldanák meg működési költségből. Összességében a jelenlegi külső szolgáltató számára havonta kifizetett összegnél kedvezőbb helyzet adódna, tehát még törlesztéssel együtt is kisebb működtetési költség terhelné a kórházat, vagyis saját működtetésben olcsóbb lenne a CT szolgáltatás – osztja meg számításait honlapunkkal, majd elmeséli, milyen sokféle módon igyekeznek külső támogatást szerezni:

– Pillanatnyilag egyik projektünk sem oldja meg őszig a CT problémánkat, így saját kezünkbe kellett venni a kezdeményezést. Jótékonysági bált szerveztünk, megkerestük az ellátási terület önkormányzatait, nagyobb vállalatait, hogy támogassák CT beszerzésünket. Az önkormányzatoktól lakosságarányos, fejenként 100 forintos támogatást remélünk. Gyűjtésünket dr. Dorkota Lajos, az Energiahivatal elnöke, dr. Galambos Dénes Fejér megyei kormánymegbízott és Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere is támogatja, segíti. Az Emberek Egészségéért Alapítványon keresztül várjuk az egyéni hozzájárulásokat és az SZJA 1%-ának felajánlásait. Minden zárójelentésünkhöz mellékelünk, és minden ellátási területünkön működő önkormányzathoz, háziorvoshoz és gyógyszertárhoz eljuttatunk az alapítványunkra szóló befizetési csekket: bármely csekély összegű adományt is szívesen fogadunk. Tavasszal nyílik lehetőség arra, hogy adományvonal létrehozására pályázzunk, ennek keretében hívásonként 500 forintot lehet majd alapítványunkhoz eljuttatni – sorolja a főigazgató.

A jelenlegi működtetővel kiváló kapcsolatuk van, és megtárgyalták a lehetőségeket, avat be a háttéregyeztetésekbe a főigazgató. A működtetőnek a tulajdonában álló, őszre értéktelenné váló gépet a szerződés megszűnése miatt nem kell pótolnia. A kórház pedig még a törlesztő részletekkel együtt is kisebb havi költséggel tudja majd működtetni saját gépét. „Természetesen minél nagyobb indulótőke áll rendelkezésre, annál kedvezőbb feltételekkel lehet a CT készüléket megvásárolni, amelyre közbeszerzési kiírást készítünk elő. A jelenlegi szolgáltató megértette és elfogadta elképzeléseinket" – teszi hozzá dr. Mészáros Lajos.
Az OEP befogadás biztosítva van a továbbiakban is, hiszen az a Szent Pantaleon Kórház CT kapacitására szól, tehát független attól, hogy saját vagy kiszervezett működtetésről van szó.

– A szakma jelenleg 32 szeletes CT készülék beszerzését javasolja. A szeletszám a vizsgálat gyorsaságát, a sugárterhelést és a képminőséget befolyásolja. Összehasonlításképpen: a jelenlegi CT készülék 2 szeletes, amely a maga korában csúcskategória volt. Őszre változhatnak, csökkenhetnek az árak és növekedhetnek a szakmai elvárások. Az indulótőke alakulásától függően nem kizárt a 64 szeletes készülék beszerzése sem – mondja zárásként dr. Mészáros Lajos.

Legolvasottabb cikkeink