• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Új, modern ultrahang készüléket kapott a klinika

Regionális hírek 2019.05.27 Forrás: Weborvos
Új, modern ultrahang készüléket kapott a klinika

A finomabb képkidolgozás jóvoltából a kutatásban is jól tudják majd hasznosítani az új műszert.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egykori munkatársa, Dr. Viski Sándor nagylelkű adománya jóvoltából egy közel 20 millió forint értékű, a betegellátásban és a kutatásban is hiánypótló ultrahang készülékkel gazdagodott az intézmény - adta hírül az intézmény.

Az ultrahang szakambulancia fejlesztése évek óta az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetőségének terve. Az intézet jelenleg Csongrád és Békés megye legmagasabb szintű nőgyógyászati központja, itt történik a Szegeden, illetve a régióban kiszűrt fejlődési rendellenességek diagnosztikus ultrahang vizsgálata, valamint bizonyos esetekben a pontos diagnózishoz szükséges ultrahang vezérelt invazív beavatkozások, például nőgyógyászati, magzati kromoszóma meghatározáshoz lepényi-, magzatvíz mintavétel, magzati mintavétel, bizonyos esetekben méhen belüli véradás elvégzése is. Eddig ezeket a vizsgálatokat és beavatkozásokat az intézmény nem tudta megfelelő, modern ultrahang készülék hiányában térben és időben elkülöníteni a rutin vizsgálatoktól, emiatt jelentős volt az ultrahang szakambulancia leterheltsége.

Dr. Sikovanyecz János szülész-nőgyógyász, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa, az ultrahang laborvezetője elmondta, hogy a jelenleg elvárható technikai feltételeknek sajnos nem tesz maradéktalanul mindenben eleget a géppark. Hangsúlyozta, ezért is hatalmas öröm, hogy ezzel a hiánypótló, modern, Voluson S8 típusú készülékkel lehetőség nyílik a leterheltség csökkentésére és a diagnózisok pontosabb felállítására, valamint a műszer használatával jelentősen növekedhet a betegbiztonság is.

Az ultrahang készüléket adományozó Dr. Viski Sándor Szegeden született, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen szerezte diplomáját, és 1989-2001-ig dolgozott a szegedi klinikán. Azóta Svájcban praktizál, – mint elmondta – nagyon hálás egykori intézményének, és a régi barátságon alapuló kapcsolatnak köszönhető a közel húsz millió forint értékű adomány. Dr. Németh Gábor, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója hozzátette, hogy ez a készülék nemcsak a mindennapi munkát segíti, hanem használatával jelentősen növelhető a betegellátás színvonala, valamint a finomabb képkidolgozás jóvoltából a kutatásban is jól tudják majd hasznosítani az új műszert.

 

Legolvasottabb cikkeink