• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új neuropátia centrum nyílt, ezúttal Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Évente 4000 lábat amputálnak a diabéteszes neuropátia következtében.

Májustól több neuropathiás beteget tudnak fogadni Kelet-Magyarországon is. A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetében ma nyílt meg a tizenegyedik Neuropathia Centrum az országban.

A diabéteszes neuropátia a cukorbetegek csaknem 30%-át érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. A neuropátiának három típusát különböztetjük meg: a motoros neuropátiát, az autonóm neuropátiát és a szenzoros neuropátiát. Az autonóm neuropátia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat. A szenzoros neuropátia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli fájdalmat, zsibbadást tapasztalnak. A neuropátia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelnék a betegséget – hangzott el a megnyitón.

Magyarországon már egyre több helyen végeznek neuropátia vizsgálatot, és gyógyítják eredménnyel a betegséget. Áprilisban a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézetében kezdte meg működését a 11., neuropátiával foglalkozó diagnosztikai centrum, melynek létrehozását és működtetését a Wörwag Pharma gyógyszergyártó vállalat támogatta közel 500 ezer forint értékben.

Az új centrumban a betegség felismerését segítő korszerű eszközök, neurométer és humán kardiovaszkuláris diagnosztikai állomás segíti az orvosok munkáját. Az együttműködés keretében a Neuropátia Centrumban dolgozó orvosok és asszisztensek rendszeres képzést is kapnak.

- Szakembereink évente hat-hétszáz beteget láthatnak el a jól felszerelt rendelőben. Így az eddiginél több embernek tudunk segíteni a betegség időben történő felismerésében – mondta el Dr. Paragh György egyetemi tanár, a Debreceni Diabeteses Neuropathia Egyetemi Centrum vezetője.

- Eddig nyolc, neuropátiával foglalkozó diagnosztikai centrum és két szakrendelő megnyitásához nyújtottunk segítséget. Budapest több egészségügyi intézményén kívül Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden és Győrben is fogadják a Neuropátiás betegeket – sorolta Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója. A vizsgálati helyek számának növekedése miatt 2012-ben már 4300, 2013-ban várhatóan 5000 beteget tudnak fogadni a centrumok. A következő időszakban Pécset is bevonják be a programba.

A neuropátiás fájdalomról a Weborvoson