• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új szakirány született a szegedi egyetemen

Regionális hírek Forrás: Weborvos - MTI

Az új szakirány bekerült a választható BSc képzések közé, mind államilag finanszírozott, mind térítéses formában.

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi valamint az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara, közel 80 millió Ft támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, hogy 4 éves képzés során, a prevenció-gondozás alapszakon, dentálhigiénikus szakemberek oktatását indítsa el. A projekt során a teljes képzési program kidolgozása, annak akkreditációja történt meg, valamint az oktatás elindításához alapvetően szükséges, angol és magyar nyelven íródó, elektronikus tankönyvet készítették el a pályázatban résztvevő szakemberek - tudatta az intézmény.

A sikeres munkának köszönhetően, 2014 októberében a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyását követően, az új szakirány bekerült a választható BSc képzések közé, mind államilag finanszírozott, mind térítéses formában. Bár rövid idő állt rendelkezésre az új szakirány népszerűsítésére, sikeres felvételi időszakot követően, 23 hallgató iratkozott be az új képzésre, és kezdte meg tanulmányait 2014. szeptember 1-én.

Az oktatás célja, hogy a fogorvosok mellett vagy azok helyett legyen olyan szakember, aki a megelőzésre koncentrál - tudatta Nagy Katalin a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fogorvostudományi Karának dékánja. Barnai Mária, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja elmondta: a diákok a védőnő hallgatókkal együtt sajátítják el a szakmai törzsanyagot, a pedagógiai ismereteket, tanulnak pszichológiát, a speciális anyagot pedig a Fogorvostudományi Karon kapják meg.

A képzésen hosszú távon számítanak a szomszédos országokból érkező hallgatókra, az egyetem ezen a szakon is készen áll az angol nyelvű képzés elindításra - mondta a dékán.

Vályi Péter projektvezető, egyetemi adjunktus közölte, hogy a képzésben kiemelt hangsúlyt kap diagnosztikus és szűrési módszerek elsajátítása. Északkelet- és Délkelet-Magyarországon sok üres fogorvosi praxis van, a végzett dentálhigiénikusok ezekben a régiókban legalább a szűrési feladatokat el tudják majd végezni. A hallgatók az egyetemen elsajátítják a speciális kezelési igényű páciensek, krónikus ápolási intézményekben vagy intenzív osztályokon fekvő betegek ellátáshoz szükséges ismereteket is - tette hozzá. 

A programról további információkat itt olvashat