• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

Újdonságok a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán

Regionális hírek 2019.01.22 Forrás: Unideb.hu
Újdonságok a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán

Az egyes területekre specializálódó szakápolók kiterjesztett hatáskörrel rendelkeznek majd.

A 28 éve működő nappali tagozatos védőnőképzést 2019 szeptemberétől már levelező formában is elindítjuk. Csaknem 400 üres védőnői álláshely van az országban és a munkáltatók részéről már évek óta megfogalmazódott az igény a levelező munkarendű védőnő képzésére. Ennek elindításával remélhetőleg hozzájárulhatunk a munkaerőhiány felszámolásához – mondta el az unideb.hu-nak Semsei Imre professzor, az Egészségügyi Kar dékánja.

A levelező védőnő szak indítását a Felsőoktatási felvételi tájékoztató megjelenését követően engedélyezték, így a jelentkezők csak a pótkötetben találhatják meg a képzést, és a felvi.hu oldalon is majd január végén teszik közzé.

Az Egészségügyi Kar az idei felvételi eljárásban az egészségtudományi, társadalomtudományi és pedagógusképzési területen kínál alap- és mesterképzéseket. A középiskolások mentőtiszt, szülésznő, ápoló, védőnő, valamint egészségügyi szervező és szociális munka alapszakok közül választhatnak nappali, vagy levelező tagozaton.

- A nálunk végzett hallgatók kilencven százaléka féléven belül el tud helyezkedni, hiszen az ország minden terültén nagy szükség van a jól képzett egészségügyi szakemberekre – fogalmazott a dékán.

Semsei Imre úgy véli, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ösztöndíjprogramja még vonzóbbá teheti a kar képzéseit. Az egészségügyi felsőoktatási alapképzésben részt vevő, nappali és levelező munkarendben tanuló hallgatóknak nyújtott jelentős támogatási összeg elbírálása során előnyt élveznek majd az ápolónak, mentőtisztnek, védőnőnek tanulók, mivel ezek hiányszakmák.

Az Egészségügyi Kar leendő hallgatói valamennyi szakon jelentős gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek, korszerű eszközökkel felszerelt ápolói, védőnői, szülésznői és mentőtiszti demonstrációs szaktantermekben készülnek fel az általuk választott hivatásra.

Az MSc-képzések közül várhatóan az ápolás szak iránt lesz a legnagyobb érdeklődés. Az egyes területekre specializálódó szakápolók kiterjesztett hatáskörrel rendelkeznek majd, így az eredményesebb betegellátás érdekében több feladatot is átvehetnek az orvosoktól. 

Legolvasottabb cikkeink