• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

ACS: a morphium növeli a halálozást

Szakmai írások Forrás: Weborvos Szerző:

A CRUSADE tanulmány most közölt adatai megkérdőjelezik a mindannapos klinikai gyakorlatot.

Acut coronaria syndromában (ACS) az akár shock-hoz vezető, hatalmas fájdalom csillapítására csaknem egy évszázada használatos az intravénásan adott morphium. A CRUSADE tanulmány most közölt adatai megkérdőjelezik ezt a mindannapos klinikai gyakorlatot: eredményei szerint az i.v. alkalmazott morphium növeli az acut coronaria syndroma miatt kórházba kerülő betegek halálozását.

 
A CRUSADE a betegellátás színvonalát javítani kívánó program, mely mintegy 600 amerikai kórházban folyik. A CRUSADE mozaikszó a „Can Rapid risk stratification of Unstable angina patients Suppress Adverse outcomes with Early implementation of the ACC/AHA guidelines" kiemelt betűiből áll össze. A Trip J. Meine (Duke Univ., Durham, NC) vezetésével dolgozó munkacsoport most megjelenő közleménye több mint 57.000 adatainak földolgozása alapján készült. Az adatok 443 amerikai intézetből származtak, a betegeket 2001 januárja és 2003 júniusa között vették fel ACS miatt. A kórházi ellátás első 24 órájában 17.003 beteg (29.8 %) kapott morphiumot. Mortalitási adataik azokéhoz hasonlítva, akik nem kaptak morphiumot, halálozásul vagy heveny infarctusuk kialakulása magasabbnak bizonyult.

Az opiáttal kezelt ACS betegek halálozása akkor is nőtt, ha nitroglycerint is kaptak, azok mortalitásához képest, akik csak nitrát terápiában részesültek. A mortalitás, illetve a halál vagy infarctus bekövetkezéséből képzett végpont kockázati arányát a morphium mintegy 48-, illetve 44 %-kal növelte.


Az American College of Cardiology (ACC) és az American Heart Association (AHA) jelenleg érvényes kezelési irányelvei szerint acut coronaria syndromában a morphium adása indikált, ha a beteg mellkasi fájdalma gyors hatású nitroglycerinre nem szűnik. A CRUSADE program most közölt adatai kiváltotta éles vita még az American Heart Journal szerkesztőségi közleményében is tükröződik.


Meine és munkatársai arra a következtetésre jutnak, hogy a kérdés megválaszolására randomizált, prospektív tanulmányra volna szükség. Kommentárjában Freek WA Verheugt (Heart Center, Nijmegen, Hollandia) szerint ilyen vizsgálat nem végezhető el, mert a morphiumnak egyelőre nincs igazi alternativája. A kommentár azt is hangsúlyozza, hogy a morphiummal kezeltek fiatalabbak voltak, mind az ST-depresszió, mind az átmeneti ST-eleváció gyakoribb volt ebben a csoportban, valamint az infarctus markerek szintje is. Ennek megfelelően, akik morphiumot kaptak, nagyobb kockázatú ACS betegek voltak.Tekintve, hogy már szó van az ACC/AHA kezelési irányelvek megújításáról, a vita várhatóan folytatódik.
(Am.Heart J. 2005. 149:1043-1049, ibid 2005, 149:945-946)