• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Csukd be szemed, nyisd ki szád, kiveszem a mandulád

Címoldal 2019.07.30 Forrás: Oktogon Medical Center Szerző:
Csukd be szemed, nyisd ki szád, kiveszem a mandulád

Egyáltalán nem olyan egyszerű a mandulaműtét a fül-orr-gégészetben, mint ahogyan sokan hiszik.

Bizonyára sokan megmosolyogják a címbeli idézetet, de emlékszem még egyetemista koromban volt fül-orr-gégész gyakorlatvezetőnk megjegyzésére, aki azt mondta, hogy az „őskorban” a mandulaműtétnek két javaslata volt: meglévő mandula vagy meglévő fül-orr-gégész. Akár viccesnek is tűnhet, de sajnos régebben a mandulaműtét indikációja nem volt olyan szigorú szabályokhoz kötve, mint manapság. Élek a gyanúperrel, hogy lehettek indokolatlan mandula eltávolítások is. A kritériumok megjelenésével a mandulaműtétek indikációja, ezzel együtt a műtétek száma is csökkenőben van. Ezen kívül bizonyos műtéttechnikák megjelenésével módosult az operációk köre is. De mikor kell elvégezni?

A szájüreg-garat régióban egy úgynevezett „nyirokgyűrű” található. Az orrba, illetve a szájba kerülő kórokozók kiszűrésében van jelentős szerepük. Részei: orrgarat-mandula, garatmandula, nyelvmandula. Műtétileg az orrgarat-mandulát és a garatmandulát távolíthatjuk el. Jelen cikkünk a garatmandula eltávolítása körüli tényeket, hiedelmeket járja körül. Az orrgaratmandula eltávolításáról következő cikkünkből tájékozódhat a Kedves olvasó!

A gyakori torokfájás, vagy felsőlégúti betegségek önmagukban még nem indokolják a mandulaműtét elvégzését. Azonban, ha a betegség évente gyakran ismétlődik, krónikus mandulagyulladás alakul ki, esetleg tályog vagy a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel, akkor mégis szükség lehet rá, hogy megváljunk az egyébként fontos védőfunkciót betöltő szervektől. Indikációt tekintve beszélhetünk abszolút és relatív indikációról. Előbbi esetekben – szerencsére ritka kórképekről beszélünk (mandula körüli tályog, mandulagyulladás okozta szívbelhártya-gyulladás vagy szepszis) – nem mérlegelhető, hogy elvégezzük-e a műtétet vagy sem. A műtét a beteg életét menti meg. Relatív indikáció során az orvos mérlegeli, hogy milyen okok indokolhatják a mandulaműtét elvégzését, a „haszon”- kockázat elemzése során állítja fel a diagnózist és kezelést.

Nagyon fontos és kényes téma az ún. góckérdés. Gócbetegségről akkor beszélünk, ha a beteg bizonyos panaszai és tünetei egy másik szerv krónikus gyulladása következtében – látszólag attól teljesen függetlenül – jönnek létre. Hangsúlyoznunk kell, hogy jelenleg nincs a birtokunkban olyan vizsgáló módszer, mely megmutatja az egyértelmű összefüggést a tünetek és a feltételezett góc között. Tehát csak a klinikai tapasztalat és a vizsgálatok eredménye alapján valószínűsíthető az ok-okozati összefüggés. Érvényes ez egy krónikusan gyulladt fogra is, de az idült mandulagyulladásra ugyanúgy. Ilyen esetekben a beteggel történő részletes felvilágosítás után indikálható az operáció.

Gyermekkorban, főleg kisgyermekkorban igen ritka műtétté vált a torokmandula teljes eltávolítása. Azonban a garatban túltengő, a légzést és evést jelentősen rontó, megnagyobbodott torokmandulák térfogatának megkisebbítése ma már gyakran használt műtét a gyermek-fül-orr-gégegyógyászatban. Ezen műtét során speciális eszközökkel távolítjuk el a garatmandulák egy részét, de fontos tudni: csak egy részét! Tehát a maradék mandula ugyanúgy el fogja látni fontos immun feladatát, de már nem szűkíti a garatot. Leggyakrabban a megnagyobbodott orrmandula eltávolításával egyidőben végezzük.

Azt hiszem, fenti soraimból jól látható, hogy egyáltalán nem olyan egyszerű a mandulaműtét a fül-orr-gégészetben, mint ahogyan sokan hiszik. Ha korrekt ellátást akarunk kapni, akkor ezen műtétek indikálása előtt is alapos vizsgálatoknak, részletes felvilágosításnak, precíz diagnózisnak és a beteggel történő 100%-os kooperációnak kell megvalósulni.

Dr. Móri István Péter
Oktogon Medical Center