• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a halottvizsgálati rendszer használata

Címoldal 2023.11.13 Forrás: (X)
Egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a halottvizsgálati rendszer használata

Megszűnik a papíralapú, hatpéldányos, indigós halottvizsgálati bizonyítvány, az ügyintézés gyorsabbá és egyszerűbbé válik.

Az Elektronikus Halottvizsgálati Bizonyítvány, eHVB rendszer bevezetésével hazánkban megvalósul a halálozással és halálok megállapításával kapcsolatos közigazgatási és egészségügyi folyamatok elektronizálása. Az európai uniós forrásból megvalósuló rendszerben megszűnik a papíralapú, hatpéldányos, indigós halottvizsgálati bizonyítvány, az ügyintézés gyorsabbá és egyszerűbbé válik.

A halottvizsgálati bizonyítványok elektronikus kiállításának, tárolásának, hozzáférésének és feldolgozásának – adatvédelmi jogszabályoknak is megfelelő – keretrendszere Magyarországon korábban nem állt rendelkezésre. A folyamat időigényes, költséges, sokszor megbízhatatlan volt, ezzel szemben az Országos Kórházi Főigazgatóság hiánypótló fejlesztésével a jövőben az eljárás hatósági szereplői egységes, zárt rendszerben érik el az adatokat és a szükséges űrlapokat a gyorsabb és hatékonyabb ügyintézés érdekében.

Az adatintegráció biztosítja a gyors, biztonságos, átlátható információcserét, kiküszöböli a redundáns adatkezelést, ami összességben az adminisztratív terhek csökkentését szolgálja. Az Elektronikus Halottvizsgálati Rendszer nagy segítség a közigazgatásban dolgozóknak, valamint új lehetőségeket nyit bizonyos kutatási területeken és hatással van a lakosság mindennapi életére is.

Az új rendszerben rögzített adatok megbízhatóak, a Központi Statisztikai Hivatal rendszerével történő integráció miatt a nemzetközi statisztikai és népegészségügyi szervezetek módszertani elvárásai szerint könnyen csoportosíthatók, szűrhetőek, ezáltal lehetővé válik az adatok összefüggéseinek tudományos elemzése.

Az eHVB a lakosság számára is számos pozitív változást hoz. Amennyiben a hozzátartozó igényli, a hitelesítő orvos részéről digitálisan aláírt halottvizsgálati bizonyítvány megküldhető elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül. Az ország bármely pontján – lakóhelytől függetlenül – személyesen igényelhető és átvehető a halottvizsgálati bizonyítvány hiteles másolati példánya a kormányablakokban, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (kerületi) hivataloknál. Az új rendszer bevezetésével megszűnik a papíralapú, hatpéldányos, indigós halottvizsgálati bizonyítvány. Ügyintézés során a hozzátartozónak nem kell magánál tartania a dokumentumokat, hiszen a folyamat minden szereplője (orvos, anyakönyvvezető, hivatali dolgozó) az eHVB rendszerből éri el a szükséges információkat, így az eljárásnál csak az elhunyt adatait kell megadni.

Az eHVB rendszer a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00051 azonosító számú, „Az egészségügyi ellátási rendszer pénzügyi irányítási és közigazgatási funkcióinak megújítása” elnevezésű projektben került kifejlesztésre, a megvalósításhoz szükséges forrást a Széchenyi 2020 program biztosította az Európai Szociális Alap vissza nem térítendő támogatásával.

További információ elérhető az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján.