• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

Fehérjevizsgálattól a gyógyszeriparig

Hírek 2017.09.06 11:54 Forrás: Weborvos
Fehérjevizsgálattól a gyógyszeriparig

Az új műszerrel az immunrendszer kóros működését, daganatos áttéteket is vizsgálhatnak a kutatók.

Több mint 235 millió forint uniós támogatásból fejleszt európai színvonalú infrastruktúrát az ELTE Természettudományi Karának Kémiai Intézete. A fejlesztés révén egy Magyarországon egyedülálló érzékenységgel rendelkező új röntgen-krisztallográfiai berendezést szereznek be. Az műszerrel az immunrendszer kóros működését, daganatos áttéteket és a Parkinson kór hátterében álló fehérjemódosulatokat is vizsgálhatnak az ELTE kutatói. A kutatás a gyógyszeripar fejlődéséhez is hozzájárulhat.

Az ELTE közleménye szerint az új röntgen-krisztallográfiai berendezés lehetőséget biztosít biológiailag aktív vegyületek és bio-makromolekulák szerkezetének atomi részletességű felderítésére, lehetővé téve meghatározó kölcsönhatásaik feltérképezését is. Ezen információk felhasználásával, a kölcsönhatások finomhangolásával az anyagok fizikai, kémiai vagy biológiai tulajdonságai alakíthatók, tervezhetők.

A projekt keretében alkalmazott röntgendiffrakciós vizsgálati módszer a molekulák szerkezetének felderítésén kívül, köztük létrejövő kölcsönhatások erősségéről, irányairól és minőségéről is atomi szintű információt szolgáltat, lehetővé téve ezek mélyebb megértését. Ez a módszer az elmúlt évszázadban alapvetően járult hozzá a molekulák és általában az anyag szerkezetéről alkotott ismeretek bővüléséhez, és napjainkban is széles körben alkalmazott módszer az alapkutatásban és az alkalmazott kutatásokban is - olvasható a közleményben.

Mint írják: a kutatás egyik fő célja a fehérjefunkció és kölcsönható fehérje-hálózatok jobb megértése, betegségekkel összefüggő (pl.: immunrendszer kóros működése, daganatos áttétek, Parkinson kór) fehérjevariánsok és fehérjemódosulatok megváltozott szerkezeti-kölcsönhatási tulajdonságainak feltérképezése. A kutatások egy másik iránya a modern gyógyszeripar szempontjából is nagy jelentőségű kérdést, a molekulák tükörképi párjai szétválasztásának királis felismerésen alapuló módszereit célozza. A szilárd anyagok 3D szerkezet-felderítése új, különleges tulajdonságú anyagok tervezésében is segítséget nyújt.

A legkorszerűbb technológiával rendelkező mérőműszer elősegíti a vizsgálható minták körének kibővítését, új projektek indítását az alap- és alkalmazott molekulaszerkezet-kutatás terén egyaránt. Fontos célkitűzés, hogy az új berendezés felhasználásával nemzetközi színvonalú,jól hasznosítható gyakorlati tudást adjunk át az egyetemi oktatás és kutatóképzés különböző szintjein. Az új feladatok kapcsán a projekt várhatóan egy új munkahely létrejöttéhez is hozzájárul.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink