• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

   Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

  • Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

   Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

  • Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

   Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

Kiszűrhető kergeség

Hírek a nagyvilágból 2007.01.02 00:00 Forrás: MTI - Panoráma

Eltávolíthatók a vérből a kergemarha kórt is okozó káros prionfehérjék egy kanadai vállalat speciális szűrője segítségével.

Az új "P-Capt" szűrő, amit Robert Rohwer (VA Medical Center in Baltimore, Maryland, USA) és munkatársai terveztek, biztonságosabbá teheti a vérellátást, megakadályozhatja, hogy vérátömlesztéssel tovább terjedjen a Creutzfeld Jakob kór (vCJD) egyik fajtája, a kergemarha kór emberek között is előforduló változata.

A kutatók a Lancet című angol orvosi folyóiratban számoltak be róla, hogy szűrőjük a próbák során a megakadályozta a betegség hörcsögről hörcsögre történő átvitelét, és emberi vérből is el tudta távolítani a vCJD-t okozó prionokat.

A káros prionfehérjéket azért sem könnyű kiszűrni, mivel csak különösen kis koncentrációban fordulnak elő. A kutatók összesen 8 millió vegyületet vettek számba, hogy megtalálják, melyik vonzódik leginkább kémiailag a hörcsögökben és az emberekben előforduló prionokhoz. Az L-13 kódnévvel ellátott vegyülettel ezután kis műanyag gyöngyöket vontak be, és megtömték vele a szűrő műanyagzsákot. Amikor a vér áthaladt a szűrőn, a káros és a normális prionok a gyöngyökhöz tapadtak.

A berendezést a prionbetegség végső stádiumában szenvedő hörcsögöktől vett vérrel próbálták ki: A fertőzött vért 50 egészséges hörcsög agyába injekciózták, és ezek 50 százaléka prion-betegségben pusztult el. Ezután a vérből eltávolították az összes fehérvérsejtet, ahogy azt a vCJD-től tartó országokban - így Nagy Britanniában - szokták, mert az eddigi ismeretek szerint ezzel felére csökkenthető a fertőzésveszély. Az ezzel beinjekciózott 99 hörcsögnek csak 15 százaléka pusztult el prion-betegségben.

Végül a vér másik felét - ahelyett hogy a fehérvérsejteket szűrték volna ki - átvezették az újfajta P-Capt szűrőkön, és 196 egészséges hörcsögöt injekcióztak be vele. Egyikük sem betegedett meg prionbetegségben, hanem mindegyikük megélte a höcsögöknél tisztes öregkornak számító 540 napot.
A csapat azt is kimutatta, hogy az L-13 vegyület az emberi prionokat és a vCJD betegséget okozó deformálódott prionokat is magába szívja (abszorbeálja).

A P-Capt szűrő szeptemberben kapta meg a szükséges európai engedélyeket, és várhatóan 2007 végén lesz hozzáférhető Nagy Britanniában és Franciaországban - írta a New Scientist című angol tudományos folyóirat.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink