• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Harmincmilliárd forintból újulhat meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újulhat meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

 • EESZT
  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

Kiszűrhető kergeség

Hírek a nagyvilágból 2007.01.02 00:00 Forrás: MTI - Panoráma

Eltávolíthatók a vérből a kergemarha kórt is okozó káros prionfehérjék egy kanadai vállalat speciális szűrője segítségével.

Az új "P-Capt" szűrő, amit Robert Rohwer (VA Medical Center in Baltimore, Maryland, USA) és munkatársai terveztek, biztonságosabbá teheti a vérellátást, megakadályozhatja, hogy vérátömlesztéssel tovább terjedjen a Creutzfeld Jakob kór (vCJD) egyik fajtája, a kergemarha kór emberek között is előforduló változata.

A kutatók a Lancet című angol orvosi folyóiratban számoltak be róla, hogy szűrőjük a próbák során a megakadályozta a betegség hörcsögről hörcsögre történő átvitelét, és emberi vérből is el tudta távolítani a vCJD-t okozó prionokat.

A káros prionfehérjéket azért sem könnyű kiszűrni, mivel csak különösen kis koncentrációban fordulnak elő. A kutatók összesen 8 millió vegyületet vettek számba, hogy megtalálják, melyik vonzódik leginkább kémiailag a hörcsögökben és az emberekben előforduló prionokhoz. Az L-13 kódnévvel ellátott vegyülettel ezután kis műanyag gyöngyöket vontak be, és megtömték vele a szűrő műanyagzsákot. Amikor a vér áthaladt a szűrőn, a káros és a normális prionok a gyöngyökhöz tapadtak.

A berendezést a prionbetegség végső stádiumában szenvedő hörcsögöktől vett vérrel próbálták ki: A fertőzött vért 50 egészséges hörcsög agyába injekciózták, és ezek 50 százaléka prion-betegségben pusztult el. Ezután a vérből eltávolították az összes fehérvérsejtet, ahogy azt a vCJD-től tartó országokban - így Nagy Britanniában - szokták, mert az eddigi ismeretek szerint ezzel felére csökkenthető a fertőzésveszély. Az ezzel beinjekciózott 99 hörcsögnek csak 15 százaléka pusztult el prion-betegségben.

Végül a vér másik felét - ahelyett hogy a fehérvérsejteket szűrték volna ki - átvezették az újfajta P-Capt szűrőkön, és 196 egészséges hörcsögöt injekcióztak be vele. Egyikük sem betegedett meg prionbetegségben, hanem mindegyikük megélte a höcsögöknél tisztes öregkornak számító 540 napot.
A csapat azt is kimutatta, hogy az L-13 vegyület az emberi prionokat és a vCJD betegséget okozó deformálódott prionokat is magába szívja (abszorbeálja).

A P-Capt szűrő szeptemberben kapta meg a szükséges európai engedélyeket, és várhatóan 2007 végén lesz hozzáférhető Nagy Britanniában és Franciaországban - írta a New Scientist című angol tudományos folyóirat.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink