• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sugárkezelés: baj van a besugárzó készülékkel

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

Négy francia kórházban felfüggesztették kedden az agydaganatos betegek sugárkezelését, miután kiderült, hogy az egyik besugárzó készülék hibásan működik.

A legmodernebb, úgynevezett stereotaxiás sugárkezeléssel a betegek nagy részét (500 főt) a párizsi Pitié-Salpétriere kórházban kezelik, de a nancy-i, a tours-i és a montpellier-i kórház is érintett. Az összesen 620 beteget értesítik, és egyéni konzultációra hívják be a négy kórházba - tudatta a francia egészségügyi minisztérium közleményében.


A minisztérium elővigyázatosságból rendelte el hétfőn este a sugárkezelések felfüggesztését, miután a készüléket gyártó Brainlab német cég jelezte: az egyik készüléknél a sugárnyalábok 1,25 milliméteres eltérést mutatnak a beállításhoz képest.


A stereotaxiás besugárzás lényege, hogy precíz számítógépes kalkulációval meghatározható, milyen irányokból milyen sugárnyalábbal kell a szervezetben levő daganatos elváltozásra leadni azt a dózist, amely a daganatot egyetlen kezeléssel úgy roncsolja, hogy fölöslegessé válik a sebészeti beavatkozás.


A minisztérium szerint az incidens nincs összefüggésben a toulouse-i kórházban történtekkel, ahol 2006 áprilisa és 2007 áprilisa között a Brainlab egy másfajta készülékeivel túladagolták 145 daganatos beteg sugárkezelése során a sugarakat. Az ügy május 23-án került nyilvánosságra.


Ezt megelőzően egy angol nyelvű használati utasítás félreértelmezése következtében egy szoftver hibás használata miatt 24 esetben történt túladagolás sugárkezelés közben 2004 májusa és 2005 augusztusa között a lotaringiai Épinal kórházában. A túladagolásnak kitett betegek közül öt hunyt el eddig. A 19 túlélő páciens is szenved a sugarak túladagolásának következményeitől, ebből eredő problémáik súlyossága eltérő.


A Brainlab 27 francia kórházat lát el sugárkezeléshez használt készülékekkel. Franciaországban évente 180 ezer beteget kezelnek besugárzással. Minden második gyógyult rákos páciens esetében döntő szerepet játszik a sugárkezelés.

Legolvasottabb cikkeink