• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Aneszteziológiai kiállítás nyílt a Honvédkórházban

Regionális hírek 2017.11.30 13:24 Forrás: MTI
Aneszteziológiai kiállítás nyílt a Honvédkórházban

A dolgozók szakmailag magasan képzettek, az osztály technikailag is nagyon felkészült.

Hatvanéves a budapesti Honvédkórház központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztálya, az évforduló alakalmából aneszteziológiai eszközökből nyílt állandó kiállítás az osztályon csütörtökön.

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) parancsnoka kiemelte: a Honvédkórház aneszteziológiai osztálya hatvan évvel ezelőtt egyetlen emberrel kezdte meg munkáját, az osztálynak ma több mint kétszáz munkatársa van.

A dolgozók szakmailag magasan képzettek, az osztály technikailag is nagyon felkészült, és a gyógyításon kívül élenjár a tudományos munkában és az oktatásban is.
"Elmondhatjuk, hogy az ország legjobb osztályát ünnepeljük ma" - fogalmazott Kun Szabó István.

Barna Béla nyugállományú orvos ezredes, aki 2007-ig volt az osztály vezető főorvosa ismertette: az első altatást 1846-ban végezték, az első aneszteziológiai osztály Kanadában alakult 1908-ban. A kontinensen és Amerikában az 1930-as években alapították az első osztályokat, Magyarországon a Honvédkórház hozta létre az első aneszteziológiát 1967-ben, tíz évvel később pedig szerte az országban követték példáját a kórházak. Tréfásan megjegyezte: valójában az aneszteziológia egyidős a teremtéssel, hiszen a Teremtés könyve szerint Isten álmot bocsátott Ádámra, mielőtt kivette bordáját, hogy abból megalkossa Évát.

Barna Béla az MTI-nek elmondta: az, hogy egy évtizeddel megelőzték az ország többi kórházát az osztályalapítással, a kórház egykori sebész főorvosának, Szilágyi Pálnak köszönhető, aki fontosnak tartotta az altatást, és biztatta Wittek László aneszteziológust az osztályalapításra. A magas színvonalú működéshez pedig az kellett, hogy az MH Egészségügyi Szolgálata megértette az aneszteziológia jelentőségét a katonák sérüléseinek gyógyításában, és mindig kiemelten támogatta az osztályt, amely ennek köszönhetően az országban egyedülálló - többnyire nyugat-német - eszközöket tudott vásárolni.

Csomós Ákos osztályvezető főorvos kiemelte: a nem szokványos helyszínen létrejött kiállítás a támogatókon kívül az osztály korábbi munkatársainak és vezetőinek is köszönhető, akik a használatból kikopott eszközöket megőrizték.

A tárlat első vitrinjében az osztályon őrzött régi aneszteziológiai eszközök láthatók, például egy 1889-ből származó "aetheradagoló" kosár és egy szintén 19. századi oxigénadagoló, szemüvegformájú szerkezet.
A második vitrinben az 1950-es évektől a kétezres évekig a műtőben használt altatógépek láthatók, köztük egy Dräger Romulus-készülék, amelyből a gyártó cég németországi múzeumában sincs példány.

A harmadik vitrin a tábori körülmények között végzett altatást mutatja be.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink