• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Az SE szervezheti a megújult szociális vezetőképzést

Regionális hírek 2018.03.12 13:39 Forrás: Semmelweis Egyetem
Az SE szervezheti a megújult szociális vezetőképzést

A főként európai uniós forrásból finanszírozott képzés pilot programja a tervek szerint 2018 májusában kezdődik.

2018-ban átalakul a szociális ágazaton belül a képzési- és továbbképzési rendszer. Január elsejétől megszűnt a korábbi szakvizsga, a vezetői megbízással foglalkoztatott szakemberek a jövőben kétszíntű szociális vezetőképzésben vehetnek részt. A kormány az egészségügyi menedzserképzés és a szociális munka terén szerzett jelentős tapasztalatai miatt a Semmelweis Egyetemet jelölte ki képzésszervezőnek. Az oktatási program az Egészségügyi Közszolgálati Karon valósul meg, az Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Mentálhigiéné Intézet közös projektjeként. A képzést 2020-ig főként európai uniós forrásból finanszírozzák - tudatta az egyetem honlapjának cikke.

A magyar szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmények vezetői munkakörének ellátásához 2018-ig nem létezett egységes és kötelező vezetőképzés, ami biztosí­totta volna a professzionális felkészí­tést, a vezetői szerephez szükséges ismereteket, készségeket. Az ágazatban vezetői megbízással rendelkező személyek képzésének rendszere azonban a szociális és a gyermekvédelmi törvény módosulásával 2018. január 1-jével megváltozott – mondta el honlapnak Bálity Csaba, az Egészségügyi Menedzserképző Központ egyetemi tanársegédje, majd hozzátette, a kormány kifejezetten a Semmelweis Egyetemet kérte fel a képzés megszervezésére.

Bálity Csaba elmondta: jelenleg is zajlik a vezetőképzés curriculumának előkészítése, ami nagy részben igazodik az egészségügyi menedzser MSc képzés tantervéhez. Természetesen szem előtt tartják az ágazati sajátosságokat, illetve azt, hogy nem egyetemi képzésről, hanem egy 80 és 120 órás gyakorlatorientált hatósági tanfolyamról van szó. A különbség elsősorban a program struktúrájában lesz, de sarokköveknek számító órák tekintetében sok lesz az átfedés – tette hozzá.

A felkészí­tés kiterjed a vezetői munka minden fontos aspektusára, felvértezi a vezetőket önismereti, csapatépí­tő, konfliktuskezelő technikákkal, a hatékony kommunikáció eszköztárával. Bálity Csaba szólt arról is, hogy az újonnan megteremtett vezetőképzés rendszere sokkal inkább megfelel a 21. századi elvárásoknak, mint a korábbi szakvizsgarendszer. A kétévenkénti képzés kötelező, így biztosí­tott a hatékony és megbí­zható vezetői készségek elsajátítása az ágazaton belül.

A főként európai uniós forrásból finanszírozott képzés pilot programja a tervek szerint 2018 májusában kezdődik, hogy a tesztidőszak után ősszel élesben is elindulhasson. A programban többezer vezetői megbízással rendelkező szakember kap majd felkészí­tést, a jelentkezők száma már 1700-nál jár.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink