• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Dr. Magyar Lóránt az első magyar Dr. Csont

Regionális hírek 2018.02.09 12:52 Forrás: Semmelweis Egyetem
Dr. Magyar Lóránt az első magyar Dr. Csont

A nemzetközi igazságügyi antropológus szakértő profillal jelenleg sem intézmény, sem szakértő nem rendelkezik rajta kívül.

Az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet munkatársa, Dr. Magyar Lóránt nemrégiben megszerzett oklevelével az első nemzetközi igazságügyi antropológus szakértő Magyarországon. Ez egy olyan profil, amivel jelenleg sem intézmény, sem szakértő nem rendelkezik rajta kívül. Az új képesítéssel – igazságügyi orvostan szakvizsga mellett – igazságügyi antropológia területen lehet szakértő véleményt előterjeszteni – mondta el az Semmelweis Egyetem honlapjának Dr. Magyar Lóránt.

Az igazságügyi antropológia a csontmaradványok vizsgálata alapján az életkor, a nem, a halál időpontjának meghatározásával, a testmagasság becslésével, a csontmaradványokon lévő sérülések, egyedi személyazonosító jegyek értékelésével, a személyazonosság megállapításával foglalkozik.

A nemzetközi igazságügyi szakértőket tömörítő szervezet (International Academy of Legal Medicine) minősítő vizsgái nemzetközi jogosultságokat adnak. A vizsgákat évente rendezik, a jelentkezés feltétele egy portfólió leadása, ami tartalmazza, hogy a jelentkező milyen képzéseken vett részt, képzettségét hol szerezte és milyen gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezik igazolható módon, ebbe beletartozik a személyazonosítással foglalkozó eseteinek bemutatása is. Dr. Magyar Lóránt – hazánkban elsőként – ennek a szervezetnek a vizsgáját tette le Milánóban, így kapta meg az igazságügyi antropológus szakértői oklevelet. Képzettségét nem csak a csontok vizsgálata során, hanem az országban egyedülálló módon a fényképfelvételek alapján történő személyazonosításban is tudja hasznosítani.

Dr. Magyar Lóránt 2004 óta dolgozik az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetben, kiemelt szakterületeként csontmaradványok alapján történő személyazonosítással foglalkozik. Heti rendszerességgel egy koponyából vagy éppen egy combcsontból kell megállapítani, hogy hány éves embertől származik a maradvány, férfi vagy nő volt az eltűnt, illetve milyen sérülések láthatók a vizsgált csonton.

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink