• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Hogyan éljünk tovább egészségesen?

Regionális hírek 2017.11.07 16:48 Forrás: Unideb.hu
Hogyan éljünk tovább egészségesen?

Életminőség fejlesztése Kelet-Magyarországon - kutatás több fronton, több egyetemi karon.

A hirtelen stressz szervezetre gyakorolt hatását, valamint a sportolás életminőséget javító szerepét kutatják a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem szakemberei egy most indult közös projekt keretében - tudósított az egyetem honlapja.

- A kutatások célja kideríteni, hogy a hirtelen fellépő stresszre, vagy valamilyen külső behatásra, hogyan reagál a szervezetünk legérzékenyebb szervrendszere, a bélrendszer. Így megismerhetjük a fokozott kockázatú emberek egészségi állapotának fizikai aktivitás hatására bekövetkezett változásait, illetve elérhetővé válhat egy olyan sport-biotechnológiai mérő és kiértékelő csomag, amely alapja lehet további sportteljesítmény-vizsgálatok modellezésének és elemzésének – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor a program november 7-ei nyitórendezvényén.

Az „Életminőség fejlesztése Kelet-Magyarországon: Táplálkozás-, teljesítménybiológiai és biotechnológiai experimentális kutatások és eszközfejlesztések a humán megbetegedések megelőzésére és kezelésére", című projekthez a Debreceni Egyetem több beruházása kapcsolódik.

- Több infrastrukturális fejlesztéssel próbáltuk megalapozni ennek a programnak a sikerét, többek között ezért készült el a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontja, illetve a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központ. Egy másik programban pedig műszereket is tudunk ehhez a programhoz beszerezni – tájékoztatott Bács Zoltán kancellár.

A Szegedi Tudományegyetemmel közösen indult projektben számos egyetemi oktató, kutató, PhD-hallgató, illetve technikai munkatárs vesz részt a Klinikai Központ, az Általános Orvostudomány Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Természettudományi és Technológiai Kar, a Népegészségügyi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Sporttudományi Koordinációs Intézet, a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ és a Táplálkozástudományi Intézet részéről.

- Ez a példátlan összefogás szinte garancia a sikerre. Bízom abban, hogy a projekt lehetőséget biztosít majd a fiatal kollégáknak a tudományos elképzeléseik megvalósítására. Remélem, hogy számos tudományos eredmény, PhD-dolgozat és közlemény születik majd a témában, illetve egy nagyon jelentős egészségnyereséggel zárul majd – emelte ki Páll Dénes, a projekt szakmai vezetője. A programban elért kutatási eredmények, kifejlesztett módszerek és eszközök az életminőség javítását célozzák. Bővebben a teljes beszámolóban

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink