• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

3 dolog, amire fokozottan figyeljen téli sportoláskor

Egészségmagazin 2022.02.21 Forrás: Weborvos
3 dolog, amire fokozottan figyeljen téli sportoláskor

Végezzen kíméletes, de megfelelő intenzitású sportot a hidegebb hónapokban is, hogy valóban lendületesen induljon a tavasz!

Az egészségmegőrzés szempontjából nagyon fontos a szabad levegőn történő mozgás, ezt pedig télen sem szabad elfelejteni. Szerencsére több mozgásforma kínálkozik ebben az időszakban is, de néhány dologra nagyobb figyelmet kell fordítania, ha a hidegben is sérülésmentesen szeretne sportolni. Nézzük meg, hogy mit ajánlott szem előtt tartani!

Milyen kihívásokat tartogat a téli sportolás?

A síelés vagy egy téli nordic walking túra, kirándulás igen csábító lehet, de sok veszélyt is rejt magában. A csúszásveszély az egyik ilyen veszélyforrás, amellyel bármely téli sport kapcsán találkozhat, ezért mindig viseljen megfelelő védőruházatot és legyen elővigyázatos.

A másik tényező a hideg, ami alaposan igénybe veszi a szervezetet és az ízületeket. Ha már van egy korábbi sérülése, esetleg csípő- vagy térdprotézis beültetéssel rendelkezik, akkor elengedhetetlen, hogy az ízületeket kímélő mozgásformát válasszon.

Ezt a 3 dolgot tartsa szem előtt téli sportoláskor

1. Mindig melegítsen be az izomhúzódások megelőzése érdekében!

A merev ízületek, szalagok sokkal sérülékenyebbek, főleg a hideg időben, azonban egy alapos átmozgatással kellően bemelegítheti őket. Ez a néhány perc segíti a hangolódást, és a lassú terhelés felkészíti teljes szervezetét az intenzív mozgásra. Ha a bemelegítés kimarad, akkor fokozott sérülésveszélynek vannak kitéve ízületei, melyek akár későbbi térd- vagy csípőprotézis beültetését is igényelhetik.

Tipp: A záró nyújtás, lemozgatás is kimondottan fontos, ezért az se maradjon el. Ezt akár már beltérben, a melegben is elvégezheti, ha úgy kényelmesebb.

2. Öltözködjön az időszakhoz illően!

Nem érdemes túl, de alulöltözni sem, inkább rétegesen. Így ha kimelegedne, akkor bármikor biztonsággal levehető egy réteg, meghűlés nélkül. Érdemes a sportoláshoz megfelelően légáteresztő, de egyúttal meleg ruházatot felvenni a szükséges kiegészítőkkel: sapkával, sállal, lábszármelegítővel, védőfelszerelésekkel és társaikkal.

3. Figyeljen még jobban az egészséges táplálkozásra!

Ahhoz, hogy szervezete könnyedén vegye a téli sportolást, fontos, hogy értékes tápanyagokban dús, egészséges étrendet kövessen. Ennek alapja a megfelelő folyadékbevitel és az összetett szénhidrátokban, illetve fehérjében gazdag táplálkozás. Az energikus mindennapokat célzott vitamin-, kollagén- és ásványi anyag bevitellel támogathatja, melyekre többféle minőségi étrendkiegészítő kapható már a drogériákban, gyógyszertárakban.

Tipp: A hidegben különösen figyeljen oda a folyadékbevitelre. Bár a szervezet nem jelzi olyan gyakran a szomjúságot, mint a tikkasztó hőségben, de a folyamatos vízpótlás nagyon fontos. Egy átlagos felnőttnek napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása jelenti az ideális hidratációt.

Melyek a legnépszerűbb téli sportok?

Egyre több városban elérhető időszakos műjégpálya a korcsolya szerelmeseinek, így reneszánszát éli ez a téli sport. Emellett örök kedvenc a síelés itthon és a környező országokban is, ha valaki kifejezetten téli sportot szeretne űzni. A téli nordic walking és a vezetett túrák, kirándulások is sokakat vonzanak, melyekkel a mozgás mellett a téli táj szépségét is felfedezheti.

Télen sem kell lemondania a szabadtéri sportokról. Hiszen ez az egészsége és az állóképessége megőrzése szempontjából is igen fontos, a szabad levegőn eltöltött idő pedig hangulatjavító hatással bír, ami igazán jól jön a borongós, szürke napokon.

A biztonságos téli sportok titka a megfelelő sport- és védőruházat, a bemelegítés, a fokozatosság és végül a nyújtás. Szükség esetén az ízületek védelméhez érdemes térdprotézis beültetését is megfontolni, szervezetét pedig vitaminokkal támogatni. Végezzen kíméletes, de megfelelő intenzitású sportot a hidegebb hónapokban is, hogy valóban lendületesen induljon a tavasz!

Legolvasottabb cikkeink