• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

'Önnek az élet kedVES-E?'

Egészségmagazin Forrás: vesebetegseg.hu - weborvos.hu Szerző:

Szokatlan figyelemfelkeltő produkció, plakátkiállítás a Vese 8. Világnapján.

Negyedórára megállt az élet csütörtök délután Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában. Először ugyanis csak néhány, később már két tucat fiatal ropta figyelemfelkeltő táncát a földszinti előtérben, majd ismert musical-színészek fakadtak dalra. Mint kiderült az úgynevezett flash mob produkcióval a Madách Színház Társulata akarta a Vese Világnapján ráirányítani a figyelmet páros szervünk védelmének fontosságára.

A Madách társulata mindig igyekszik olyan ügyek mellé állni, amelyek komolyan érintik az embereket – mondta Nagy Sándor, a produkció kiötlője, aki azt is elárulta, hogy a táncrészletet és a dalokat a színház József és a színes szélesvásznú álomkabát című előadásából kölcsönözték. A neves színművész megemlítette azt is, hogy nemrégiben a stroke megelőzésének ügye mellé állt a társulat, most pedig úgy érezték, hogy muszáj felemelniük a szavukat, pontosabban saját eszközeikkel kell hangsúlyozniuk: mindenki védje a veséjét.

A flash mob másik sztárja Gallusz Niki bevallotta, eddig csak annyit tudott a veséről, hogy az egészsége védelmében sok vizet kell inni, de a mostani Vese Világnap számára is figyelmeztetést jelent: törődjön többet ezzel a szervével is. A neves művésznő kijelentette: ő is úgy tartja, egy ismert embernek kötelessége ilyen fontos ügyek mellé odaállni.

A tánc végén felvételről az RTL ismert hangja, a Nemzeti Vese Program egyik „arca" Both András invitálta a bevásárló központ közönségét a III. emeleten megnyíló, szintén a világnaphoz kapcsolódó plakátkiállítás megnyitójára.

A 20 közszemlére tett alkotást a Nemzeti Vese Program pályázatára készítették a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika tanszékes hallgatói. A cél az volt, hogy olyan plakátok szülessenek, amelyek felhívják a társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára! A pályázat jelmondata: Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus veseelégtelenség előszobája!

A 20 plakát között több is akadt, amely már csütörtökön felkeltette a közönség figyelmét. Egyik ilyen volt az az ötletes feliratú alkotás, amelyen ez áll: „Önnek az élet kedves-e?" A kiállítás megnyitóját egybekötötték a pályázati eredményhirdetéssel is. A fődíjat, amelyhez 150 ezer forint pénzjutalom is járt, dr. Reusz György professzor, a Nemzeti Veseprogram szakmai igazgatója és Zoltán György operatív igazgató adta át Varga Anna Gizellának. Nívódíjat kapott Veszteg Virág, és több fiatal képzőművészt is oklevéllel jutalmaztak.

A professzor elárulta, nem hitt a szemének, amikor meglátta az elkészült plakátokat, annyira tökéletesnek találta ezeket. „Dédelgetett álmom, hogy ezeket az alkotásokat egy naptárba vagy egy albumba kötve sokszorozhassuk" – tette hozzá. Egyelőre azt tudni, hogy a plakátok március 24-ig láthatóak a bevásárlóközpontban, de nem elképzelhetetlen, hogy vándorkiállítás keretében az ország több pontján is megtekinthetőek lesznek, majd valószínűleg háziorvosi rendelők falára kerülnek.

Képes összefoglaló a rendezvényről a Nemzeti Vese Program honlapján