• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

4 év után megállt az átoltottság csökkenése

Egészségmagazin Forrás: OEK - ÁNTSZ - Weborvos

Az előző hetinél 38%-kal több, 43 700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 8-14. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 38%-kal több, 43 700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A morbiditás 443,3%ooo volt, 100 000 lakos közül 443 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ.

A 6. héten egy terület kivételével valamennyi közigazgatási területen több influenzás beteget regisztráltak, mint az előző héten. Az influenza miatt orvoshoz fordulás gyakorisága Nógrád megyében több mint háromszorosára, Somogy megyében több mint kétszeresére és Heves megyében közel másfélszeresére nőtt. Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága kiugróan magas volt Heves megyében, ahol a lakosság 1,2%-a kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között tovább nőtt a gyermekek aránya (44,3%). Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt. A betegek 32,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 17,4%-a, 6,0%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A hatodik naptári héten összesen 173 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára. A virológiai vizsgálatok összesen 58 esetben azonosítottak influenzavírust (41 influenza B és 17 influenza A). A sentinel orvosok által beküldött 87 mintából 9 betegnél influenza A(H1N1)pdm09, 2 betegnél influenza A (NT) és 24 betegnél influenza B vírus jelenlétét mutatták ki, az influenza pozitivitási arány 40,2%-nak felelt meg. A hagyományos beküldés keretében diagnosztikus céllal vizsgált 86 beteg közül 5 betegnél influenza A(H1N1)pdm09, 1 betegnél influenza A (NT), 17 betegnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 6. héten Borsod-Abaúj-Zemplén (3), Fejér (1), Heves (4) és Nógrád (2) megyéből összesen 10 jelentés érkezett. A járványok hat óvodát, három általános iskolát, és 1 gimnáziumot érintettek. Négy járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett vizsgálatok alapján egy esetben influenza B vírus volt felelős a járvány kialakulásáért.

Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás
Nagyon magas, illetve magas volt az influenza aktivitása Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, valamint Finnország, Írország és Görögország területén. Néhány országban már megkezdődött a megbetegedések számának csökkenése (pl. Oroszország és Ukrajna). Európában a laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedések 87%-át az influenza A(H1N1) pdm09 vírus okozta. Azokban az országokban, ahol a pandémiás H1N1 altípusú influenza A vírus jelenléte van túlsúlyban, ott a kórházi felvételt és az intenzív ellátást igénylő megbetegedéseket leggyakrabban a fiatal és középkorú lakosság körében diagnosztizálják - adta hírül az ÁNTSZ közleménye.

Hazánkban lassult az influenza terjedése és ami nagy szó: négy év után először sikerült megállítani az átoltottság csökkenését!

Influenza járvány idején a fertőződés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre.

• Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozhatja, hogy a kezéről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a kezével, mielőtt azt megmosná.
• Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatba, és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen). Javasolt az eldobható papírzsebkendő használata.
• Lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, a liftek használatát. Ha módja van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.
• Influenzajárvány idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
• Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való közvetlen kontaktust.
Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről.
• Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.

Az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás
Az influenza elleni védőoltás beadatásának még ilyenkor is lehet szerepe a betegség elkerülésében. Tudni kell viszont, hogy a járvány idején végzett oltások esetén már fennáll a lehetősége annak, hogy az oltott személy azelőtt megbetegszik, hogy a védőoltás kifejtené hatását (10-14 nap). Amennyiben valaki a védőoltás beadatása mellett dönt, lehetőség szerint kérjen külön időpontot háziorvosától, hogy ne kelljen a zsúfolt rendelőben várakoznia, ahol magasabb a fertőződés kockázata. Fontos kiemelni azt is, hogy az influenza elleni védőoltás nem okozhat influenzás megbetegedést, hiszen az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, a vakcina teljesen biztonságos.

Legolvasottabb cikkeink