• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

5 rossz szokás, ami növelheti a merevedési gondok esélyét

Egészségmagazin 2023.09.27 Forrás: Weborvos
5 rossz szokás, ami növelheti a merevedési gondok esélyét

A férfiak több mint fele tapasztal merevedési problémát az élete folyamán.

Bármennyire is nyílt és tabukat döntögető a XXI. század társadalma, a hálószobában tapasztalt problémák nagy részét még mindig igyekszünk az asztal alá söpörni. Különösen igaz ez a merevedési gondokra – pedig a férfiak több mint fele tapasztal ilyesmi az élete folyamán. De mégis mi okozza ezt a jelenséget? Milyen szokások, életmódbeli tényezők erősíthetik fel a problémát? És ami talán még fontosabb: mit tehetünk ellene?

Mi okozhatja a problémát?

Merevedési zavarról akkor beszélhetünk, amikor a férfi tartósan és huzamosabb időszakon át nem tudja elérni, illetve megtartani a merevedését. Ilyenkor tehát nem jut elegendő vér a péniszbe, így a férfi képtelenné válik az aktusra. Az ilyen problémák esélye a korral egyenesen arányosan nő, ám ez nem jelenti azt, hogy fiatalok ne tapasztalhatnák.

Számos fizikai probléma létezik ugyanis, ami impotenciához vezet. Ilyen például a szívbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint az elhízás is. De itt említhetjük az érelmeszesedést, az alacsony tesztoszteronszintet, a metabolikus szindrómát és a Parkinson-kórt is. Ezek mellett egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felmerülhet a probléma. A fizikai vonatkozás mellett a lelki oldalt is meg kell említenünk: az olyan mentális gondok, mint a szorongás, a depresszió vagy éppen az alvással összefüggő zavarok is eredményezhetnek merevedési problémákat. 

Mindezek mellett pedig nem feledkezhetünk meg a mindennapos szokásainkról sem. Ezek, mint minden másra, úgy a libidónkra, valamint a szexuális egészségünkre is hatással lehetnek. Nézzük, milyen szokásokat érdemes elkerülni, ha szeretnénk csökkenteni a merevedési gondok lehetőségét!

5 rossz szokás, amivel ronthatunk a helyzeten

Akár tapasztaltunk már ilyen jellegű problémát, akár nem, egy biztos: szeretnénk azt elkerülni. A következőkben körbejárjuk, hogy a mindennapokban milyen rossz szokásoktól érdemes megszabadulni ennek érdekében.

Dohányzás

Olyannyira köztudott tény, hogy valószínűleg senkit sem fogunk meglepni ezzel: a hosszú időn át tartó, rendszeres dohányzás merevedési gondokat okozhat. Nem véletlen, hogy ezt az információt a dohánytermékek csomagolásán is feltüntetik. A dohányzás egyébként minden szervünkre negatív hatással van, így egyértelmű, hog a péniszre is. A dohányzás okozta egészségtelen érrendszer az erekciós problémák egyik fő oka, hiszen a vér nem tud megfelelően áramolni a férfi nemi szervbe.

Alkoholfogyasztás

Sokan úgy érzik, hogy az alkohol önbizalmat ad és ellazít, miközben szórakoztat egy társasági eseményen – pedig több kárt okozhat, mint gondolnánk. Rossz hatással van a szerveinkre, különösen a májra, de a hálószobai teljesítményt is rontja. Ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, nem árt tudni, hogy ez is egyfajta depresszáns, ami nemcsak csökkenti a szexuális vágyat, de még az erekciós képességet is csökkenti.

Az alkoholos italok hatására lehet, hogy fokozott izgatottságot érzünk, de az orgazmus kevésbé lesz intenzív, ha egyáltalán sikerül erekciót elérnünk és megtartanunk. Ebben persze segíthetnek a különböző potencianövelő tabletták – de még jobb, ha nincs ilyesmire szükségünk!

Nem megfelelő táplálkozás

Az egészséges táplálkozás a kiegyensúlyozott élet – és szexuális élet – alapja. Ha az étrendünk túl sok sót tartalmaz, akkor az a vérnyomásunkban és a koleszterinszintünkben is megmutatkozik majd, közvetve befolyásolva az erekciós képességet. De egy újabb tanulmány arra is rámutatott, hogy a magas sóbevitel megnehezíti az erekciót azáltal, hogy megzavarja a mineralokortikoid receptorok azon képességét, hogy megfelelően szabályozzák a vérnyomást.

Inaktív életmód

Az inaktivitásnak számos következménye van egészségünkre nézve, ezek között található az impotencia is. Az edzés nemcsak az energiaszintet és a hangulatot fokozza, hanem a hálószobai teljesítményt is. Mint ismert, a sport beindítja a vérkeringést, ráadásul a szervezet ilyenkor nitrogén-monoxidot termel, ami ellazítja és kitágítja az ereket, így összességében a mozgás jót tesz a keringésnek, ami a pénisz vérellátását is javítja. Ha ez még nem lenne elég, a rendszeres testmozgás segít megelőzni a magas vérnyomást és koleszterinszintet, valamint az ezekkel összefüggő szívbetegségeket. És mint láttuk, ezek mind-mind okozhatnak merevedési gondokat.

Túlhajszoltság, túlzott stressz

Kétségtelen: a stressz az életünk minden területére hatással van. Ha folyton aggodalmaskodunk, szorongunk, rohanunk és túlhajszoljuk magunkat, akkor kevésbé vagyunk képesek a mindennapi feladatokra vagy akár az olyan kellemes pillanatokra összpontosítani, mint a romantikus együttlétek. De a stressz és a szorongás azt is befolyásolja, hogy az agy hogyan jelzi a test fizikai funkcióit, így az erekció is problémába ütközhet. Ezzel pedig egyfajta ördögi körbe kerülhetünk, hiszen a merevedési gondok miatti aggodalmak csak tovább fokozzák a gondjainkat.

Tegyünk ellene!

Láthatjuk, hogy a mindennapi szokásaink milyen jelentősen befolyásolják azt, hogy hogyan teljesítünk az ágyban. Éppen ezért, ha nem szeretnénk merevedési zavarokkal szembesülni és rendszeresen potencianövelő tablettákat szedni, érdemes életmódváltásba fogni. Kezdjünk el sportolni heti néhány alkalommal, hagyjunk fel a rossz szokásokkal, figyeljünk arra, hogy mit eszünk és kezeljük hatékonyan a minket érintő stresszt! Mindezeknek köszönhetően nemcsak kiegyensúlyozottabbá válhatunk, de a teljesítményünk is növekedhet a hálószobában!

Legolvasottabb cikkeink