• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

5+1 jótanács: nyaraljon ízületi fájdalom nélkül!

Egészségmagazin Forrás: Fájdalomközpont

Ízületi fájdalmainkat nem hagyhatjuk itthon, de ha körültekintően szervezzük nyaralásunkat, nem kell aggódnunk, távolabbra is útra kelhetünk.

Arra kértük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialisáját, hogy adjon néhány hasznos tanácsot, mire érdemes figyelnünk, hogy a nyári szabadságunkat ne árnyékolja be a térd-, a csípő-, a derék- vagy a nyakfájdalom.

Sportoljunk bátran, irány a víz!

Nem kell tartózkodunk a sporttól akkor sem, ha fájnak az ízületeink. Nyáron például kiváló választás lehet az úszás vagy az aqua fitness. A vízben végzett mozgásnak az a nagy előnye a szárazföldiekkel szemben, hogy a felhajtóerő miatt sokkal kisebb terhelés éri az ízületeinket. Akinek kissé monoton az úszás, válassza a vízi fitness órákat, amelyekben izgalmas eszközöket használnak, és rendkívül változatosak. A víz ellenállása miatt ez a mozgásforma kiválóan alkalmas erősítésre úgy, hogy közben védi az ízületeinket is.

Óvakodjunk a kocsiban a túlzott klímahasználattól!

A szervezet számára nagy stresszt jelent, ha kinn 30 fok van, a kocsiban pedig ennél jóval alacsonyabb a hőfok. Gyakran alakul ki fájdalom ott, ahol huzat éri a testünket, leginkább a nyak, a váll, a könyök, a térd tájékán. A hideg levegő lehűti a szöveteket, az izmok megfeszülnek, romlik az adott terület vérellátása és gyulladás alakulhat ki. Megelőzni a problémákat a légkondícionáló megfelelő használatával lehet. Nem szabad közvetlenül magunkra állítani a hideg levegőt és figyelni kell arra is, hogy ne legyen túl nagy a különbség a külső és az autó belső terének hőmérséklete között.

Óvatosan emeljünk, cipekedjünk!

A gerincproblémákkal küzdők tudják, hogy milyen komoly fájdalmakat okozhat, az egyenőtlen terhelés. Ha bőröndöket, nehéz táskákat viszünk magunkkal, a terhet egyenletesen osszuk el a két kezünkben, ne cipekedjünk féloldalasan! Súlyosabb tárgyat egyenes háttal, a combizmainkat használva félig guggoló helyzeből emeljünk fel. Célszerű hátizsákot, illetve gurulós bőröndöt használni a súlyos válltáskák helyett.

Válasszunk egészséges lábbelit!

Annak érdekében, hogy megelőzzük a lábfájdalmakat, például egy hosszabb városnézés során, válasszunk megfelelő lábbelit. Fő szempont, hogy kényelmes legyen, jól szellőzzön, valamint kellően tartsa a bokánkat és a lábfejünket. Számítsunk rá, hogy esetleg bedagadhat a lábunk az utazás közben, ezért ne legyen túl szoros. Kerülni kell a magas sarkú, illetve a túl lapos sarkú cipőket, valamint a papucsokat is, mert ezeknek a lábbeliknek a viselése egészségtelen a lábak számára. Különböző ortopédiai elváltozásokat, (tyúkszem, bütyök, kalapácsujj), valamint mozgásszervi problémákat (ízületi porckopás, hát-, gerinc-, csípő- és térdfájdalom) okozhatnak.

Állítsunk össze útipatikát!

Utazás előtt érdemes összeállítani egy útipatikát, amely baj esetén aranyat ér. Hogy nyaralás közben csökkentsük a derék-, a nyak-, a csípő-, a térd- vagy egyéb ízületi fájdalmakat, készítsünk be a poggyászba gyulladásgátló géleket, krémeket. Használhatunk nem-szteroid gyulladás csökkentő, szájon át alkalmazható fájdalomcsillapítókat is. Alkalmazásuk során azonban körültekintőnek kell lennünk, mert ezeknek a készítményeknek számos mellékhatása ismert, például gyakran irritálják a gyomor nyálkahártyáját. Bár ezekkel a módszerekkel a fájdalom gyors csillapodását lehet elérni, hatásuk csak rövid távú és kizárólag a tüneteket csillapítják, az okokat nem kezelik.

Tartós megoldás a nyugodt nyaralásért

Ha már a nyaralás előtti időszakban is fájdalmat érzünk, akkor ne várjuk, hogy magától elmúljon. Az egész család pihenését tönkre teheti, ha állapotunk rosszabbodása miatt ágyhoz vagy masszázs asztalhoz kötve töltjük a pihenést. Ahhoz, hogy felszabadultan élvezhessük a nyaralást, gondoljunk időben a fájdalom kezelésére!

"Ezek a tanácsok sokat segíthetnek abban, hogy a nyaralásunk zökkenőmentes legyen. Azt gondolom, hogy mégis az a legbiztosabb, ha megelőzzük a bajt, és már az utazás előtt megszüntetjük ízületi problémáinkat, hogy ne legyen útitársunk a fájdalom" - tanácsolja Dr. Arnold.

Mozgásszervi betegségek esetén hosszú távú megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapítás terápia. Ez az eljárás egy célzott injekciós kezelés, melynek pontos hatóanyag kombinációját személyre szabottan, a páciens állapotának, valamint a fájdalom jellegének és helyének megfelelően határozzuk meg. Előnye, hogy szteroid-mentes és már az első alkalmaknál a fájdalom jelentős mérséklését lehet elérni. Kúraszerűen alkalmazva, megszünteti a panaszokat. A funkcionális gyógytornával kombinálva visszaállítjuk a megfelelő mozgásfunkciókat, így teljes gyógyulást érhetünk el.