• nátha
  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

A 2-es típusú cukorbetegséghez vezető út lépcsőfokai

Egészségmagazin 2019.12.12 Forrás: Cukorbetegközpont
A 2-es típusú cukorbetegséghez vezető út lépcsőfokai

A helytelen táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a vércukor értékek emelkedéséhez

A 2-es típusú cukorbetegség lassan, alattomosan alakul ki, és előtte több más kóros állapoton is keresztülmegy az érintett, míg végül kézhez kapja a diabetes diagnózisát. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a 2-es típusú cukorbetegséghez vezető utat ismerteti. 

Helytelen életmód a cukorbetegség hátterében

A 2-es típusú diabetes kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A szakemberek egyöntetűen kimondják, hogy a helytelen táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a vércukor értékek emelkedéséhez. Sajnos egyre gyakoribb, hogy már fiatalabb korban, gyermekeknél is fellép. A diagnózisig több év is eltelhet, mivel az esetek többségében a kezdeti stádium tünetszegény. Sajnos sokszor a diagnosztizálás időpontjára már súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

A cukorbetegséghez vezető út lépcsőfokainak felismerése nagy jelentőséggel bír, mert a megfelelő terápia idejében történő bevezetésével a szövődmények nagy része kivédhető.

A cukorbetegséghez vezető stádiumok

Inzulinrezisztencia

Tartósan magasabb inzulinszintek következtében csökken a sejtek inzulinérzékenysége, kialakul az inzulinrezisztencia. Ekkor még a vércukor értékei nem feltétlen kerülnek ki a normál tartományból, de az inzulinszintek kiugrása már jelzi a problémát (ezért kell az OGTT során az inzulin értékeket is ellenőriztetni).  Legjellemzőbb tünetei közt a menstruációs panaszok, teherbeesési nehézségek, túlsúly, zsíros, pattanásos bőr, valamint a férfiakra jellemző területeken való szőrnövekedés szerepelnek.

IGT, IFG

A prediabetes-es állapotokhoz tartozó IGT és IFG esetén már a vércukorszint sincs a referenciatartományban. IFG esetén az éhomi vércukorszint enyhén emelkedetté válik (6, 1 mmol/l- 7 mmol/l). IGT-ről – vagyis csökkent glükóztoleranciáról akkor beszélünk, ha a cukor terhelés során a 120 perces érték 7,8 mmol/l és 11,1 mmol/l közé esik.

2-es típusú diabetes

Amennyiben a kezelés nem kezdődik meg – vagy nem kellően hatékony -    úgy a következő állomás már a 2-es típusú cukorbetegség. Az inzulinrezisztencia miatt a szervezet eleinte még több inzulin termelésével próbál kompenzálni, de ha a fokozott igénybevétel miatt a hasnyálmirigy kimerül, akkor már nem tud az inzulintermelés a megnövekedett igényekkel lépést tartani és kialakul a 2-es típusú diabetes mellitus.

A kezelés lépcsőfokai a stádiumok függvényében

Akár IR, akár prediabetes, akár már kialakult diabetes esetén az elsődleges kezelés az életmódterápia, vagyis a személyre szabott diéta, a rendszeres testmozgás, stresszkezelés. Nagyon fontos a probléma holisztikus megközelítése, vagyis nemcsak a laborértékeket, hanem a tüneteket, életkörülményeket is figyelembe kell venni, csakis így lehet meghatározni az optimális kezelést. Amennyiben az orvos úgy lája, az életmódváltoztatás nem elegendő, akkor különböző támadáspontú orális antidiabetikumok állnak rendelkezésre.  Az állapot romlása esetén ezen szerek kombinációja jöhet szóba - mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Ha a hasnyálmirigy kimerülése megindul, úgy a tablettás kezelést inzulinterápiával kombinálják. Majd a hasnyálmirigy fokozódó kimerülésével egyre inkább az inzulinterápia kerül előtérbe.

A kezelés lépései 

·   Életmódterápia

·   Gyógyszeres kezelés

·   Gyógyszeres kezelések kombinációja

·    Gyógyszeres kezelés és inzulinterápia kombinációja

·    Inzulinterápia

Legolvasottabb cikkeink