• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A 2-es típusú cukorbetegséghez vezető út lépcsőfokai

Egészségmagazin 2019.12.12 Forrás: Cukorbetegközpont
A 2-es típusú cukorbetegséghez vezető út lépcsőfokai

A helytelen táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a vércukor értékek emelkedéséhez

A 2-es típusú cukorbetegség lassan, alattomosan alakul ki, és előtte több más kóros állapoton is keresztülmegy az érintett, míg végül kézhez kapja a diabetes diagnózisát. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a 2-es típusú cukorbetegséghez vezető utat ismerteti. 

Helytelen életmód a cukorbetegség hátterében

A 2-es típusú diabetes kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A szakemberek egyöntetűen kimondják, hogy a helytelen táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a vércukor értékek emelkedéséhez. Sajnos egyre gyakoribb, hogy már fiatalabb korban, gyermekeknél is fellép. A diagnózisig több év is eltelhet, mivel az esetek többségében a kezdeti stádium tünetszegény. Sajnos sokszor a diagnosztizálás időpontjára már súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

A cukorbetegséghez vezető út lépcsőfokainak felismerése nagy jelentőséggel bír, mert a megfelelő terápia idejében történő bevezetésével a szövődmények nagy része kivédhető.

A cukorbetegséghez vezető stádiumok

Inzulinrezisztencia

Tartósan magasabb inzulinszintek következtében csökken a sejtek inzulinérzékenysége, kialakul az inzulinrezisztencia. Ekkor még a vércukor értékei nem feltétlen kerülnek ki a normál tartományból, de az inzulinszintek kiugrása már jelzi a problémát (ezért kell az OGTT során az inzulin értékeket is ellenőriztetni).  Legjellemzőbb tünetei közt a menstruációs panaszok, teherbeesési nehézségek, túlsúly, zsíros, pattanásos bőr, valamint a férfiakra jellemző területeken való szőrnövekedés szerepelnek.

IGT, IFG

A prediabetes-es állapotokhoz tartozó IGT és IFG esetén már a vércukorszint sincs a referenciatartományban. IFG esetén az éhomi vércukorszint enyhén emelkedetté válik (6, 1 mmol/l- 7 mmol/l). IGT-ről – vagyis csökkent glükóztoleranciáról akkor beszélünk, ha a cukor terhelés során a 120 perces érték 7,8 mmol/l és 11,1 mmol/l közé esik.

2-es típusú diabetes

Amennyiben a kezelés nem kezdődik meg – vagy nem kellően hatékony -    úgy a következő állomás már a 2-es típusú cukorbetegség. Az inzulinrezisztencia miatt a szervezet eleinte még több inzulin termelésével próbál kompenzálni, de ha a fokozott igénybevétel miatt a hasnyálmirigy kimerül, akkor már nem tud az inzulintermelés a megnövekedett igényekkel lépést tartani és kialakul a 2-es típusú diabetes mellitus.

A kezelés lépcsőfokai a stádiumok függvényében

Akár IR, akár prediabetes, akár már kialakult diabetes esetén az elsődleges kezelés az életmódterápia, vagyis a személyre szabott diéta, a rendszeres testmozgás, stresszkezelés. Nagyon fontos a probléma holisztikus megközelítése, vagyis nemcsak a laborértékeket, hanem a tüneteket, életkörülményeket is figyelembe kell venni, csakis így lehet meghatározni az optimális kezelést. Amennyiben az orvos úgy lája, az életmódváltoztatás nem elegendő, akkor különböző támadáspontú orális antidiabetikumok állnak rendelkezésre.  Az állapot romlása esetén ezen szerek kombinációja jöhet szóba - mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Ha a hasnyálmirigy kimerülése megindul, úgy a tablettás kezelést inzulinterápiával kombinálják. Majd a hasnyálmirigy fokozódó kimerülésével egyre inkább az inzulinterápia kerül előtérbe.

A kezelés lépései 

·   Életmódterápia

·   Gyógyszeres kezelés

·   Gyógyszeres kezelések kombinációja

·    Gyógyszeres kezelés és inzulinterápia kombinációja

·    Inzulinterápia

Legolvasottabb cikkeink