• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A betegség legyőzhető, jöhet a gyermekáldás

Egészségmagazin Forrás: Nőgyógyászati Központ

A meddőség sokszor olyan betegségre vezethető vissza, amelyet megfelelő orvosi segítséggel le lehet küzdeni.

Az inzulinrezisztencia egyike ezeknek a betegségeknek, ami ráadásul rengeteg nőt érint, és olyan kísérőbetegségekkel is számolni kell a jelenlétében, melyek tovább nehezítik a szakemberek és a leendő szülők dolgát. A témában dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza van a segítségünkre.

Az inzulinrezisztencia

A sejtek tápláléka a cukor. Ennek az anyagnak a lebontásával jutnak hozzá a működésükhöz szükséges energiához. Hogy a sejtek képesek is legyenek felvenni a táplálékukat, ahhoz inzulinra van szükségük, amit a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta sejtek termelnek. A glükóz felvételéhez szükséges anyag a vérrel jut el a sejtekhez, és itt fejti ki a hatását.

A nem megfelelő táplálkozás, a mozgáshiányos életmód hozzájárul ahhoz, hogy ezek a sejtek fokozott működésre legyenek fogva. A túl sok glükóz a szervezetben több inzulin jelenlétét követeli meg. A fokozott működés következtében a sejtek lassan elfáradnak, valamint a sejtek inzulinérzékenysége is csökken. Ekkor még nem beszélünk cukorbetegségről, csupán inzulinrezisztenciáról, ám innen már nem kell sok a szervezetnek ahhoz, hogy 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki.

Az IR és a teherbe esés

Dr. Lőrincz Ildikó elmondta, hogy a cukorbetegség mellett az IR a teherbeesés elmaradásáért is felelős lehet. Ennek oka, hogy a folyamatosan magas inzulinszint hátráltatja a petefészkek petesejt termelését, aminek következtében a menstruációs ciklusok hosszabbodnak vagy rendszertelenek lesznek, így a gyermekáldás is elmarad.

Ráadásul, mivel a petesejtek nem képesek rendesen kifejlődni, így a tüszőrepedés is elmarad, minek következtében a „besült" petesejtek betokozódnak, és cisztákat képeznek. A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma pedig további akadályokat gördít a megtermékenyülés útjába.

Tünetek

Az IR nem jár egyértelmű tünetekkel, így a legjobb védekezés ellene a megelőzés, vagyis az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, és a rendszeres mozgás. Azonban, ha már megvan a baj, akkor a következő jelek árulkodóak lehetnek:
- Hasi zsír megjelenése
- Menstruációs zavarok, ritka, elmaradozó, hiányzó vérzés
- A menstruációs zavarok következtében kialakuló méhnyálkahártya rendellenességek.
- Fokozott szőrnövekedés
- Zsíros bőr
- Hajhullás
- Meddőség

Az IR és a PCOS jellemzően egyszerre vannak jelen a szervezetben, így a fent leírt tünetek mindkét betegség meglétét jelezhetik.

Kezelés

Az IR kezelése enyhébb esetben életmódváltással történik, ám szükség lehet a gyógyszeres kezelés megkezdésére is. Természetesen a táplálkozás és a mozgás ebben az esetben is kiemelt jelentőségű.

Mivel a betegség jellemzően nem önmagában jelentkezik, így a kísérő gondokat is kezelni szükséges, amiben mindenképpen szakember útmutatására és segítségére kell bíznunk magunkat.