• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A barátságok jelentette szociális védőháló biztonságot ad, és élhetőbbé teszi a világot.

Egy híres amerikai író-humorista mondta egyszer: „Azt mondják, hogy az embernek három dolog kell a boldogsághoz: hogy valakit szerethessen, hogy legyen tennivalója, és hogy valamiben higgyen." Az első kitétel talán az, amivel egyikőnk sem szállna vitába.

Egy új és érdekes kutatás során azt találták a kutatók, hogy pusztán az, hogy bizonyos emberekre, mint barátokra számíthatunk, már önmagában boldoggá tesz. Sok közeli barát, és a hajlandóság arra, hogy újakat szerezzünk, jelentősen emeli az életörömöt, az életkedvet.

A Nottinghami Egyetem pszichológusa Richard Tunney szerint energiát fektetni a barátságba, tenni a másikért, a boldogság előfeltétele, ahogy ez a házasság esetében is igaz. Azoknak az embereknek, akik tökéletesen elégedettek voltak az életükkel kétszer annyi barátjuk volt, mint azoknak, akik elégedetlenek voltak.

Az angliai Nemzeti Lottó (National Lottery) által megrendelt kutatásba közel 1700 embert vontak be. Ezen egyéneket az életükkel való elégedettségről, és a barátokhoz való viszonyukról faggatták.

Meglepő módon a kutatók azt találták, hogy azok, akiknek öt, vagy annál kevesebb barátjuk volt, a kérdések alapján 40 százalékban voltak csak boldogok és életük 60 százalékát töltötték boldogtalanul. A 10-es volt a varázslatos szám, mivel azok, akiknek 10 vagy több barátjuk volt, pozitívabban álltak az élethez, és elégedettebbek voltak azzal, ahogy élnek. A felmérés szerint a nőknek 33, a férfiaknak 49 barátságot kellett kötniük életükben ahhoz, hogy boldogok maradjanak.

A tudósok másik, még érdekesebb állítása az, hogy bár a nők kevesebb barátságot kötöttek, azok tartóssága és mélysége hangsúlyosabb volt, mint a férfiaké. Emellett, ha valaki eddig úgy gondolta, hogy a gyermekkori barátságok teszik igazán boldoggá, nos az könnyen tévedhet. Az elemzés arra világított rá, hogy ezek sem tesznek boldogabbá, mint azok a kapcsolataink, amik későbbi éveinkben alakulnak ki.

A szakértők végül mindegyikőnket arra biztatnak, hogy gondozzuk barátságainkat, annak ellenére, hogy nem teljesen világos, hogy barátaink tesznek-e boldoggá minket, vagy egyszerűen boldogok vagyunk, hogy vannak barátaink. Bármi is legyen az igazság, a barátságok jelentette szociális védőháló biztonságot ad, és élhetőbbé teszi a világot.